A gátsérülés a hüvelyi szülés egyik leggyakoribb szövődménye

A széklettartás zavara, az inkontinencia nők között számottevően gyakoribb. Ennek az oka a gát szüléskori sérülése.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2019. január 09. Babafalva

Mi okozza a gátsérülést és ez milyen következményekkel jár?

Az idősebb korban történő gyermekvállalás, az elhúzódó vajúdás, a baba nagyobb súlya mind hozzájárul a gátsérüléshez.

Szakértőnk a témában: Dr. Willner-Haring Péter, sebész-proktológus főorvos, a Róbert Magánkórház Mátrix osztályának részlegvezetője.

Érdekes tény, hogy a gátmetszés nem csökkenti a sérülések számát, sőt, az inkontinencia akkor ritkább, amikor gátvédelemmel történik a szülés. Valamilyen szintű sérülés szinte mindig előfordul, de hosszú távú káros következményei csak a III. és IV. fokú sérüléseknek van. Ilyenkor a hüvelyfalon és a gát kötőszövetén kívül a végbél záróizom egy része, legrosszabb esetben annak az egésze sérül.

Ezek a sérülések  általában felismerésre kerülnek, és a szülész igyekszik azokat ellátni, azaz varrattal egyesíteni az elszakadt szöveteket, a legtöbb esetben sikeresen. Sajnos azonban az esetek kb. 5 százalékában azonnal, vagy később jelentkeznek a széklet inkontinencia tünetei.

Az anyuka azt veszi észre, hogy a fehérneműje a seb gyógyulása után is váladékos, széklet nyomot lát a betéten. Híg széklet esetén szaladni kell a mellékhelyiségbe, a szelet nem mindig tudja tartani. Ilyenkor gondolni kell a záróizmok sérülésére.

A panaszok kis mértékben enyhülhetnek, amint a szövetek visszanyerik eredeti rugalmasságukat, ahogy a környezet hegesedik.

Mit tehetünk gátsérüléskor?

A szülés utáni hónapokban akkor sem jönne szóba a plasztika, ha igazolódna a sérülés. Kb. fél évvel a szülés után is fennálló panaszok esetén azonban célszerű felkeresni a szülészünket, esetleg egy ezzel foglalkozó proktológust.

A kor előrehaladtával a széklet- és vizelet tartási képességünk a záróizmok fáradása miatt egyébként is romlik. Egyre több 50-60 éves hölgy keresi fel a rendelőt tartási zavar miatt. Vizsgálatuk során kiderül, hogy a záróizmok egy része hiányzik. A sérülés valószínűleg a több évtizeddel korábbi szülésnél történhetett. A medence fenék bonyolult izom struktúrája ennyi ideig tudta kompenzálni a kiesett izomerőt.

A vizsgálat fájdalmatlan: már bizonyos fizikai jelek alapján valószínűsíthető a  sérülés, de egy speciális ultrahang vizsgálattal minden kétséget kizáróan bizonyítható.

A cikk itt folytatódik.