A gyerekhez szex is kell

A lelkedben már megfogant a kisbaba, már csak az hiányzik a boldogsághoz, hogy a szíve valóban a szíved alatt dobogjon. Ehhez nem árt tudni, mikor jön el az ideális pillanat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 16. szabo.daniel

A lelkedben már megfogant a kisbaba, már csak az hiányzik a boldogsághoz, hogy a szíve valóban a szíved alatt dobogjon. Ehhez nem árt tudni, mikor jön el az ideális pillanat!


A menstruációs ciklusról nyilván minden gyakorlati tudnivalónak birtokában vagy. Most azt a néhány napot kellene megtalálnunk, amikor tested kész az új élet befogadására. Néhány nap? A petesejt valóban éppen 12 órán át képes megtermékenyülni, a spermiumok viszont akár 3-5 napig is bevetésre készen várakoznak a nő testében. Tehát az ovuláció előtti ötödik naptól az ovulációt követő napig tart a termékeny időszak.

A termékeny napok jelei

Testhőmérséklet
Ahhoz, hogy közel pontosan meg tudd állapítani, mikor történik az ovuláció, érdemes néhány hónapig megfigyelni tested működését. A női ciklussal jellegzetes hőmérséklet-ingadozás jár együtt: a petesejt kilökődése után két nappal 0,4-0,6 fokkal emelkedik a testhőmérséklet, majd a havi vérzés beállta előtt csökken. Az ovulációt sokaknál egy hőmérséklet-hullámvölgy előzi meg. Ha néhány hónapig minden ébredés után megméred a hőmérsékletedet, és ezt följegyzed, vagy ovulációs naptárban bejelölöd, akkor tudni fogod, hogy a te esetedben a menstruáció első napjától számolva melyek a legtermékenyebb napok. Használhatsz ovulációs kalkulátort is, például itt.

Ugyanígy jelölheted a szexuális étvágyadat, a testsúlyváltozásokat, szellemi és fizikai teljesítőképességedet. Ezek szintén ciklikus változást mutatnak, segítenek a legtermékenyebb napok megállapításában.

Méhnyaknyák
Ugyancsak néhány hónap megfigyelés után fogod fölismerni, hogy a te esetedben hogyan változik a méhnyaknyák. A hüvely természetes váladéka jól megfigyelhető, szabad szemmel is megállapítható változásokon megy keresztül. Minél közelebb vagy az ovulációhoz, annál több nyák képződik, annál folyékonyabbá válik, annál átlátszóbb és világosabb, annál nyúlósabb. Érdekes, hogy a nyál is jellegzetes képet mutat a termékeny napokon: páfránymintázatban kristályosodik ki a tárgylemezen a só. Ne ijedj meg, nem kell a pincéből előbányászni a gyerekkori mikroszkópodat. Gyógyszertárban vásárolhatsz ovulációs mikroszkópot, mely épp akkora, mint egy púderesdoboz. Ha elutaztok, akkor is magaddal viheted: egy csepp nyálból kiderül, hol tart éppen a szervezeted.

Mmm, és most jön a lényeg
A gyerekhez szex is kell. Aki nem akar babát, annak komolyan kell venni nagyanyáink intését: ha szex van, akkor teherbe eshetsz. Akár fejen állva is. Ám jó tudni, hogy vannak olyan pozíciók, amelyek kifejezetten kedveznek a fogamzásnak, vagyis megkönnyítik a spermiumoknak, hogy eljussanak a petevezetékhez.