A halál sem akadály a gyermekvállalásban

Sok amerikai ért egyet azzal, hogy halott vagy haldokló házastárs spermáját vagy petesejtjét lefagyasszák annak érdekében, hogy az életben maradó fél számára megmaradjon a gyermekvállalás lehetősége - mutat rá levelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. bencze.aron

Sok amerikai ért egyet azzal, hogy halott vagy haldokló házastárs spermáját vagy petesejtjét lefagyasszák annak érdekében, hogy az életben maradó fél számára megmaradjon a gyermekvállalás lehetősége – mutat rá levelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.


A posztumusz reprodukció esetében leggyakrabban petesejtet, spermát, vagy embriót fagyasztanak le mielőtt a pár érintett tagja olyan orvosi beavatkozáson (pl.: kemoterápián) esne át, ami terméktelenné teheti. Ha a beteg fél esetleg meghal, az előzetes intézkedésnek köszönhetően az életben maradt személy így még mindig vállalhat gyermeket párjával, igaz mesterséges úton. Az Egyesült Államokban újabban sürgősségi esetben is lehetővé vált a beavatkozás a házastárs hirtelen halála vagy váratlanul jelentkező súlyos betegsége esetén. A Fertility & Sterility magazin ezer felnőtt válaszadót kérdezett meg a posztumusz reprodukcióról, amelynek során arra volt kíváncsi, mennyire elfogadott a beavatkozás, illetve annak elvégzését milyen feltételekhez kötnék.

A kutatás eredményei szerint az amerikai fele ért egyet a beavatkozás lehetőségével. Minden ötödik megkérdezett nem tudott állást foglalni, a többi pedig ellenezte. Az egyetértők többsége azonban szigorú feltételekhez kötné ezt a gyermekvállalási opciót: 70 százalék minimum elvárásként fogalmazta meg, hogy az érintett írásban erősítse meg, hogy egyetért spermája/petesejtje lefagyasztásával, és halála esetén annak esetleges felhasználásával.

A lekérdezés során a kutatók megkérdezték a válaszadókat, ők mit tennének hasonló helyzetben. Minden második megkérdezett, köztük a reproduktív korú megkérdezettek 41 százaléka, nem akarná, hogy halála esetén spermát vagy petesejtet vegyenek tőle.

A beavatkozással foglalkozó American Society for Reproductive Medicine jelenleg nem rendelkezik követendő irányelvekkel a sürgősségi beavatkozásokra vonatkozóan. A European Society for Human Reproduction and Embryology azonban írásos beleegyezést tesz szükségessé, továbbá az érintett halálát követően egy év várakozási időt ír elő, mielőtt sejtjeit felhasználnák.