Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek A harmadlagos dohányfüst is veszélyes a gyerekekre

A harmadlagos dohányfüst is veszélyes a gyerekekre

Azt biztos eddig is tudtad, hogy a passzív dohányzás káros hatással van a kicsikre, de vajon arról hallottál már, hogy a harmadlagos cigifüst is legalább olyan ártó?

Babaszoba,

Mi az a harmadlagos dohányfüst?

A harmadlagos dohányfüst a cigaretta elszívása után is megmaradó lerakódás, ami gyakorlatilag beissza magát a bútorokba, ruhákba, falakba, sőt az emberek testébe is. Ezért van az, hogy egy dohányos lakásába lépve azonnal érezheted a cigiszagot nemcsak a levegőben, hanem az illető bőrén, leheletén is, akkor is, amikor épp nem pöfékel.
Ez a harmadlagos cigifüst hosszú időre beissza magát mindenhova, ami különösen káros a kisgyerekekre és újszülöttekre, akiknek a tüdeje még fejlődésben van és gyakran tartózkodnak a lakásban.

Nem elég, ha a teraszon cigizünk

Két nemrégiben végzett kutatás is bizonyította ennek egészségromboló hatását a kicsikre. Az egyik a Tobacco Control nevű folyóiratban jelent meg, melyet a Cincinnati Egyetem kutatói végeztek. 25 olyan kisgyerek kézfején találtak magas százalékban nikotint, akiknek a szülei dohányosok voltak. Mi több, a legtöbbjük nyálában is kimutatták a mérgező vegyületet.
A bejegyzés itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
„Szólj be a papnak” Debrecenben: Karrier és család – egokabátban és alázattal

„Család–karrier, hol van az egyensúly?” címmel rendezett beszélgetést Debrecenben a Szólj be a papnak! csapata november 19-én. A szervezők beszámolóját...

Close