A három hónapos csecsemő

A szakkönyvek szerint a baba három hónapos korára megduplázza a súlyát. Azonban nem kell megijedni, ha mégsem, vannak teljesen egészséges csecsemők, akik még féléves korukra sem dupláznak. Nagy súllyal született babák sokszor nem híznak olyan sokat, és az anyatejes táplálás sem arról szól, hogy hogyan varázsoljunk Popejt gyermekünkből. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 29. bauknecht.hajnalka

A szakkönyvek szerint a baba három hónapos korára megduplázza a súlyát. Azonban nem kell megijedni, ha mégsem, vannak teljesen egészséges csecsemők, akik még féléves korukra sem dupláznak. Nagy súllyal született babák sokszor nem híznak olyan sokat, és az anyatejes táplálás sem arról szól, hogy hogyan varázsoljunk Popejt gyermekünkből. 


Azonban ha 2-4 hétig nem hízik semmit se a babánk, akkor azért forduljunk tanácsért a védőnőhöz, vagy a gyermekorvoshoz. Ma már nem divat napról napra méricskélni, így lehet, hogy csak a havi védőnői látogatáson derül ki, de addig biztosan nincs baj, amíg rendszeresen szopizik a csecsemő, és nem látszik éhesnek.

3 hónaposan semmi más dolgunk nincs az etetéssel, mint szoptatni, amennyi nekünk és neki jólesik. Vannak babák, akik beállnak, és pontosan háromóránként kérnek enni, vannak, akik folyton ennének, és vannak, akik még éjjel is kétóránként (netán óránként) esznek, és vannak, akik már átalusszák az éjszakát. Ne aggódjunk, mindegyik természetes, ne hasonlítgassuk csemeténket a szomszéd ugyanekkora gyerekéhez.

A harmadik hónap elején növekedési ugrás következhet, azaz több táplálékra van szüksége. Ilyenkor pár napig szoptassunk sűrűbben, hogy megnövekedjen a tejmennyiség.

Tápszeres babák szülei kérjék ki gyermekorvosuk tanácsát a mennyiségekkel és időközökkel kapcsolatban!

Alvás

Három hónapos korára sok baba már csak háromszor alszik napközben. Van aki, 30 perceket, van aki másfél órákat.

Mozgás

Hason fekve már hosszabb-rövidebb ideig meg tudja tartani a fejét, és kézben tartva őt sem billeg annyira a kis buksi.

Sokat kalimpál kezével, lábával. Pelenkázón, ágyon ne hagyjuk egyedül soha, mert bár ritka, hogy három hónaposan megforduljon, volt már rá példa két hónapos babánál is.

Kezdi megfigyelni az őt körülvevő tárgyakat és személyeket, sőt, a saját kezét is, és meg is tud fogni ezt-azt a kezével.

Kommunikáció

A kisbabát nagyon érdekli az őt körülvevő emberek arca, figyelmesen tanulmányozza őket. . Lelkesen mosolyog nem csak édesanyjára, hanem idegenekre is.

Hallás és zajok iránti érdeklődése jelentősen fejlődött, elfordítja a fejét a hang irányába és ha valami tetszik neki, annak hangot is ad.

Felismeri már a fürdést megelőző előkészületeket.

Három hónaposan már tudatosul bennük, hogy a hangját saját maga idézi elő, így oda is figyel rá, ismételgeti. Több, mint kétszáz hangot tud képezni, a világ összes hangja ott van még a hangkészletében. Amit nem hall, az szép lassan kiesik a készletből, így állnak össze anyanyelvének hangjai.

Játék

Színes, csörgő-zörgő, könnyen tisztítható játékokat adjunk neki. Sokáig nem tudja kézben tartani, így érdemes a kiságya fölé szerelni párat, hogy nézegethesse, vagy olyan játszószőnyegre fektetni őt, ahol van lehetőség fölé akasztani játékokat.

Vizsgálatok

Újból oltani kell babánkat. A három hónapos kobinált oltás ismét a torokgyík (Diftéria), a merev görcs (Tetanusz), a szamárköhögés (Pertussis), a járványos gyermekbénulás (IPV), a gennyes agyhártyagyulladás (HIB ) ellen véd.

Itt az ideje az ortopédián tett látogatásnak is!