A hatodik hét

Fáradtság, émelygés, émelygés, fáradtság…a terhesség hatodik hetének ördögi körét nehéz leküzdeni. De bármilyen hihetetlenül hangzik is, a kímélő mozgás ilyenkor nagyon jót tesz!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2011. július 21. czefernek.lena

Fáradtság, émelygés, émelygés, fáradtság…a terhesség hatodik hetének ördögi körét nehéz leküzdeni. De bármilyen hihetetlenül hangzik is, a kímélő mozgás ilyenkor nagyon jót tesz!


A terhesség hatodik hetében a kismama fokozott fáradtságot érzékel. A hormonváltozások miatt erősödhet a mellfeszülés és erős émelygés tapasztalható. Ekkor kerül sor az első orvosi vizsgálatra. Ilyenkor még nem tudják megmondani a baba nemét, azt viszont már megállapítják, mikor fogunk szülni. Jó tudni, hogy ezt az időpontot már később nem módosítja az orvos, akármi történjen is.

Az első orvosi vizsgálat több részből áll. A vizeletvizsgálattal a fehérje és HCG szintet mérik, továbbá megmérik az anya vérnyomását, súlyát is. Számítsunk vérvételre és ultrahangos vizsgálatra is. Ezekkel állapítják meg a terhességet, vizsgálják a magzat szívhangját és szűrik ki a különböző betegségeket is. Ennek érdekében az orvos felveszi a családi kórtörténetet is.

A kisbabánk ezen a héten már több mint fél centiméter, most alakul ki az összes főbb szerve (amelyek most még kezdetlegesek), ezért ebben az időszakban különösen fontos hogy vigyázzunk magunkra! A baba végtagjai a hatodik héten megnyúlnak, szíve már egyenletesen ver, és az ízületei is kezdenek kialakulni.

Próbáljunk meg sokat pihenni ebben az időszakban, és az sem árt, ha nem csupán testi, de lelki egyensúlyunkra is jobban odafigyelünk. Aki munkahelyén fokozott terhelésnek van kitéve, iktasson be lazító gyakorlatokat! Az is sokat segít, ha találunk magunknak valamilyen kevésbé terhelő mozgásformát, például jógát vagy könnyű gyaloglást. És elkezdhetjük beszerezni a szükséges szakkönyveket!