A hónap állapotos dolgozója

Tudtad, hogy egy lombikprogramban részt vevő nőnek akár havi 20 szabadnap is jár? Hogy a csökkentett munkaidő nem eredményezhet bércsökkenést? Hogy a kismamát tilos túlóráztatni? Csokorba gyűjtöttük a terhesség alatt járó kedvezményeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 10. czefernek.lena

Tudtad, hogy egy lombikprogramban részt vevő nőnek akár havi 20 szabadnap is jár? Hogy a csökkentett munkaidő nem eredményezhet bércsökkenést? Hogy a kismamát tilos túlóráztatni? Csokorba gyűjtöttük a terhesség alatt járó kedvezményeket.


Sokan nincsenek tisztában vele, hogy milyen kedvezményeket biztosít a törvény a terhes kismamák számára. Pedig a várandós nő olyan jogokat élvez, amelyekkel – sokszor a magzat védelme érdekében – valóban érdemes élni. Nem árt, ha ezekre nem csupán a munkáltató, de mi is odafigyelünk, ezért a Családháló összegyűjtötte, mire számíthatsz a várandósságod alatt.

Alapvetően két fontos joga van a várandós anyukának. Az egyik a napokban sokat emlegetett felmondási védettség, amely nem csak azt jelenti, hogy a terhesség ténye nem szolgáltathat jogalapot a felmondásra. A várandós anyuka a Munka Törvénykönyve értelmében a gyermek hároméves koráig felmondási védettséget élvez, s ez az idő a terhesség időszakára is vonatkozik. Fontos tudni, hogy nem csupán akkor vagyunk védettek, ha eláruljuk állapotunkat, hanem akkor is, ha még nem értesült róla a munkáltató (sőt, akkor is, ha mi magunk sem tudunk róla!), mivel a törvény a fogantatás pillanatától érvénybe lép. Ám a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes mihamarabb tisztázni a helyzetet. Azt sem árt tudni, hogy a próbaidőre a szabály nem vonatkozik, s nincs védettségük a kölcsönzött munkavállalóknak és határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottaknak sem.

Másik fontos tudnivaló, hogy a kismamáknak úgynevezett munkaidő-kedvezmény jár, amely nem azonos a 24 hét szülési szabadsággal (ezt legkésőbb a szülés napjától kell megkezdeni, de a szokás az, hogy minimum 4 hetet a szülés várható időpontja előtt adnak ki). A kedvezmény értelmében a kismamának minden kötelező orvosi vizsgálatra jár a szabadság. Mivel ezek egyénenként eltérhetnek, nincs pontosan meghatározott szabadság-mennyiség, mert egy lombikprogramban részt vevő nőnél akár havi 20 szabadnapra is szükség lehet. Ezekre a napokra változatlanul jár a kismama teljes bére.

A terhesség bejelentése után a munkaadó köteles figyelni arra, hogy megfelelő feltételeket és körülményeket biztosít-e az anyuka számára. Ha az orvos például – egészségügyi okokból – csökkentett munkaidőt javasol (8 helyett 6 órát), akkor sem kaphat kevesebb bért a leendő anyuka. Más munkakörbe vagy helyiségbe csak orvosi javaslatra és a munkavállaló beleegyezésével helyezhetik át a várandós kismamát és ekkor sem csökkenthetik a bérét. Ha a munkahelyen nem tudnak egy várandós anyuka számára megfelelő munkakörülményeket biztosítani (nappali műszak, vegyszermentes környezet, stb.), akkor az anyuka felmenthető a munkavégzés alól, és erre az időszakra is jár neki a teljes fizetés. A törvény úgy fogalmaz, hogy a kismamát megilleti az egészséges és biztonságos munkavégzéshez való jog.

Azt sem árt tudni, hogy a kismama nem túlórázhat, és legkorábban négy héttel a szülés előtt hagyhatja abba a munkát. Akit az orvosa veszélyeztetett terhesnek ítél meg, az persze azonnal kiszállhat, ez esetben a betegség során járó szokásos táppénz illeti meg.