A nagyszülők a gyermeki szorongás ellen

A nagyszülők kulcsfontosságú szerepet játszanak az egyes országokban lassan járványszerűen terjedő gyermekkori szorongás elleni harcban, ezért az eddiginél is komolyabb szerepet kellene nekik szánni a családok életében egy brit jótékonysági szervezet vezetője szerint - számol be róla a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2019. január 14. csalad.hu

A gyermekek lelki egészsége sokat sérült a családok szétdarabolódása és a közeli rokonok szétszóródása miatt, ezért nagyon fontos lenne a nagyszülőknek a jelenleginél nagyobb szerepet adni a családok életében – figyelmeztetett a brit Childline alapítója, Dame Esther Rantzen.

A helyzet az Egyesült Királyságban annyiban más, mint Magyarországon, hogy a szigetországban a nagyszülők szerepe szűkebb sok család életében, mint nálunk. Esther Rantzen szerint fontos lenne, hogy a francia szabályozáshoz hasonlóan az Egyesült Királyságban is törvény garantálja az unokák jogát a nagyszülőkkel való találkozáshoz.

Annál inkább, mert sok szülő túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy képes legyen gyermeke érzelmi igényeit kielégíteni – tette hozzá a civil szervezet vezetője.

Nemrégiben megjelent adatok szerint az elmúlt két évben a szigetországban megduplázódott a szorongás miatt szakemberhez forduló gyermekek száma.

Egyikük, a 21 éves Hollie Evans elmesélte, ő azt követően fordult a Childline-hoz, hogy egy öngyilkossági kísérlet után egy kórházban mentették meg az életét. A szervezet segített neki abban, hogy ismét képes legyen megnyílni az emberek előtt és további terápiás segítséget kérni.

Hollie Evans nincs egyedül, a szervezet már több mint 21 ezer alkalommal segített a hozzá forduló fiataloknak.

„Amikor gyermek voltam, nagycsalád vett körül. Amiről nem tudtam a szüleimmel beszélni, azt megbeszélhettem a többiekkel. Voltak közös családi étkezések, ahol feltűnt, ha valaki esetleg boldogtalan” – mesélte Dame Esther Rantzen.

A bejegyzés itt folytatódik.