A nátrium-glutamát ultimátum

Az a baj a gyorséttermes kajákkal, a fűszersókkal, chipsekkel és mindenféle instant porokkal, hogy tényleg kívánja őket a szervezet, ha van alkalma megízlelni. Fontos azonban tudni: ez is egyfajta önámítás. A kívánós érzést többnyire a nátrium-glutamát nevű izfokozó miatt érezzük. Célunk ennek kiiktatása az étrendünkből néhány környezetbarát fogással.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 17. szabo.daniel

Az a baj a gyorséttermes kajákkal, a fűszersókkal, chipsekkel és mindenféle instant porokkal, hogy tényleg kívánja őket a szervezet, ha van alkalma megízlelni. Fontos azonban tudni: ez is egyfajta önámítás. A kívánós érzést többnyire a nátrium-glutamát nevű izfokozó miatt érezzük. Célunk ennek kiiktatása az étrendünkből néhány környezetbarát fogással.


Tagadhatatlan előnye a leveskockának és a fűszersóknak, hogy mindent feldobnak anélkül, hogy pl. órákig kelljen főznünk egy levest (hogy amúgy ugyanazt az ízt kifőzzük a répából, amit a gyárak már porítva-ízfokozva egy kockába rejtettek nekünk). Az előre kész porok tehát időt spórolnak nekünk, de ki mondta, hogy ezeket csak gyárilag lehet előkészíteni? Igen, az idő továbbra is nagy úr. De kis rutinnal és egy lehelletnyi odafigyeléssel mi magunk lehetünk a fűszercsászárok, és mindemellett még környezetbarátok is vagyunk.

Maradék hő
A sütő kikapcsolása utáni ún. „maradék hő” általában elfojtódik anélkül, hogy kihasználnánk, pedig egy kis meleget sokféleképp hasznosíthatunk: melegen tarthatja a vacsorát, felengedhet benne a mirelit áru, kenyeret száríthatunk (pl. morzsához), gyümölcsöt aszalhatunk, vagy egyszerűen télen rásegíthetünk a szoba hőjére. Vagy: remek fűszersó-alapokat gyárthatunk!

Zöldségporítás házilag
A készítendő fűszerkeverékhez a hozzávalók listáját bízhatjuk a fantáziánkra, vagy elővehetünk egy Vegetás zacskót, és megnézhetjük, mit tesznek bele a „nagyok”. A kiválasztott zöldségeket aztán aprítóba küldjük (durvára daráltatjuk, nem pépesre!), papírtörlőn leitatjuk (hogy minél szárazabb legyen) és sütőpapírra terítjük minél vékonyabb rétegben. Ezután beküldjük a sütőbe a maradék hőre, a radiátorra tesszük, a cserépkályhára toljuk, a konvektorra telepítjük, vagy a napon hagyjuk: a lényeg, hogy folyamatos és mérsékelt meleg érje, ezáltal a dolgok egyenletesen kiszáradnak. Érdemes a zöldségeket szeparáltan szárítgatni, hiszen így nem vesznek át egymástól felesleges nedvességet (répa és paradicsom eltérő ideig aszalódik).

Fűszersó házilag
Az így kapott alapanyagokból aztán bármilyen összetevőjű fűszersót készíthetünk egy aprító vagy egy mozsár segítségével. A fűszernövények és zöldségek mellett mi magunk adagolhatjuk hozzá a sót, ezzel biztosítva ételeink megfelelő sótartalmát (a dietetikusok szerint a gyári fűszerek legnagyobb hátránya a magas sótartalom).

Gombás fűszersó
Illatos gombát, vöröshagymát és fokhagymát küldünk a mozsárba sóval és sok borssal. Az ilyen módon elkészült fűszersót aztán használhatjuk grillezéshez (beleforgatjuk a húst és megsütjük), vagy levesek, mártások gazdagításához.

Szárnyas fűszersó
Zöldfűszereket (kakukkfű, petrezselyem, metélőhagyma), fokhagymát és vöröshagymát porítunk sóval. Szárnyashús pácolásához és sütéséhez egyaránt alkalmas, pácolásnál érdemes joghurtot is használni!

Fantáziálni szabad
Használjuk tehát ki a maradék finom nyári napsugarakat arra, hogy zöldségeket szárítsunk, aztán pedig bátran mixeljük az ízeket, hogy igazán egyedi ízhatást érhessünk el. Az ily módon elkészített egészséges és finom fűszerek aztán nemcsak az ízlelőbimbóinknak kedvezhetnek, hanem tökéletes ajándék is válhat belőlük pl. egy dekoratívabb üvegcsében. Jó ízvarázslást mindenkinek!