A placebo is segít, ha fáj a gyerek feje

Hatóanyagot nem tartalmazó placebo-szerekkel ugyanúgy megelőzhető gyermekeknél a migrén, mint a legtöbb fejfájás elleni gyógyszerrel - derült ki egy átfogó elemzésből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 31. szabo.daniel

Hatóanyagot nem tartalmazó placebo-szerekkel ugyanúgy megelőzhető gyermekeknél a migrén, mint a legtöbb fejfájás elleni gyógyszerrel – derült ki egy átfogó elemzésből.


A statisztikák szerint a kisgyermekek közel 2 százaléka, míg a nagyobb gyermekek és a 15 év alatti fiatalok 7-10 százaléka küzd rendszeresen fejfájással vagy migrénes rohamokkal. A gyermekeknek fejfájásra adott szerek legtöbbször – csökkentett adagolásban – a felnőttek számára gyártott tabletták közül kerülnek ki, azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy azok mennyire biztonságosan adhatók gyerekeknek.

Eltér a gyermek- és felnőttkori migrén

Amerikai kutatók nemrég összehasonlították a gyermekek migrénes panaszaira leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket, és megvizsgálták őket a placebo-szerekhez viszonyítva is. A kutatásból kiderült, hogy mindössze két hatóanyag esetében csökkent érezhetően a gyermekeknél előforduló fejfájás gyakorisága, a többi szer nem orvosolta a problémát. Ráadásul ez a két hatóanyag (topiramát és trazodone) is csak kismértékű javulást eredményezett a placebo-szerekhez képest, azaz a hatást tekintve alig volt különbség az ál és az igazi gyógyszer között – olvasható a JAMA Pediatrics folyóirat cikkében.