A séta jót tesz a hátsódnak

Sokan azt hiszik, hogy a séta "csalás", pedig egyre több tudományos bizonyíték mutat arra, hogy a test és az elme számára is az egyik legkiválóbb mozgásforma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 05. szabo.daniel

Sokan azt hiszik, hogy a séta “csalás”, pedig egyre több tudományos bizonyíték mutat arra, hogy a test és az elme számára is az egyik legkiválóbb mozgásforma.


A járás képessége az emberi faj fennmaradásának egyik kulcsa. A szakértők szerint a sétálás valószínűleg azért tesz ilyen jót nekünk, mert a testünk éppen erre a mozgásra fejlődött ki. Michael Depledge, az Essexi Egyetem környezettudományi professzora szerint őseink nem futkároztak. Naponta körülbelül 22 kilométert gyalogolhattak vadászó-gyűjtögető életmódjukat folytatva.

Sammy Margo fizioterapeuta szerint a testünk nem szereti a rázkódó, agresszív mozgást, ami például a kocogással jár. Szívünk munkája, így a vérkeringésünk gyaloglás közben a leghatékonyabb. A kutatások alapján a rendszeres séta felére csökkentheti férfiakban a szívbetegség kockázatát. Margo szerint ráadásul a gyaloglás a futástól eltérően a sérülések minimális arányával jár.

Hátfájás ellen
A derékfájást gyakran annak tulajdonítják, hogy négy lábon kellene járnunk. Clive Lathey csontkovács szerint azonban éppen ellenkezőleg. Medencénk kialakítását és a gerinc S alakját figyelembe véve az emberi test a függőleges erők elnyelésére lett kialakítva. A gyalogláshoz vagyunk szokva, nem a számítógép előtti ücsörgéshez vagy az autó volánja előtti gubbasztáshoz.

Jót tesz a hátsódnak
Lucy Wyndham Read fitness edző szerint a gyaloglás csodákat tesz a hátsóddal. Járás közben a fenék és a lábszár összes izma dolgozik. A kocogásra ugyanez már nem igaz.