A sikeres gyermeknevelés titka a szülői egyetértés?

Az ember szülőként sem tagadhatja meg önmagát, a személyiségén, vérmérsékletén nem tud változtatni. Ez a legtöbbször nem is baj. A probléma az, ha a szülők nem következetesek, vagy nem támogatják feltétel nélkül egymást a gyermeknevelésben – vélik pszichológusok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülők
2019. április 10. csalad.hu

A sikeres gyermeknevelésre leselkedő legnagyobb veszélyt a neves gyermekpszichológus, David Paltin szerint a szülők egymás iránti szolidaritásának hiánya jelenti. Ha a szülők gyermeknevelési elvei nem egyeznek, pláne, ha ennek látható jelei is vannak – például a másik szándékainak félreértelmezése vagy ellenséges hangulat –, az sokat árthat a gyermeknek.

Időnként természetesen elkerülhetetlenek a szülők közötti viták. „Nem az a kérdés, hogy a szülők között vannak-e viták, hanem az, hogy ezeket érzékeli-e a gyermek” – fogalmazott David Paltin.

A szakértő szerint a következetes gyermeknevelés érdekében elengedhetetlen, hogy az elveket a szülők négyszemközt átbeszéljék, elmondják a saját véleményüket, meglátásaikat a másiknak, és próbálják addig közelíteni a véleményeiket, amíg kompromisszumra nem jutnak.

Beszélgetni kell az otthonról hozott mintákról

Deliága Éva gyermekpszichológus szerint a pároknak már gyermekvállalás előtt beszélgetniük kell egymással az otthonról hozott családi mintákról és a gyermeknevelési elképzeléseikről.

Érdemes megvizsgálniuk a régi, kapott mintákat, majd feltenni maguknak a kérdést, hogy vajon jól van-e így, vagy szeretnének változtatni néhány dolgon – fogalmazott a szakember.

A gyermekvállalás előtt álló vagy kisgyermeket nevelő fiataloknak tudatosan meg kell vizsgálniuk azokat a mintákat, amelyeket magukkal hoztak gyermekkorukból, és ki kell alakítaniuk azt a közös értékrendet, amelyet képviselni szeretnének.

A cikk itt folytatódik.