A stresszes nők nagyobb eséllyel szülnek lányt

Azok a nők, akik a fogantatás előtti hetekben-hónapokban stresszelnek, hajlamosabbak lányt szülni – állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 26. szabo.daniel

Azok a nők, akik a fogantatás előtti hetekben-hónapokban stresszelnek, hajlamosabbak lányt szülni – állítja egy kutatás.


A tanulmány szerint azok, akik nagy nyomás alatt voltak otthon, a munkahelyükön vagy a szerelmi életükben, a teherbeesést megelőző hetekben-hónapokban, azok jóval nagyobb eséllyel adtak életet lánygyereknek, mint fiúnak – írja a Dailymail.co.uk. Az Oxford University kutatói és amerikai szakemberek szerint a gazdasági válság miatt sokkal több lány születhet. A tanulmány előtt több felmérés is megállapította, hogy a fiúgyerekek száma jelentősen lecsökkent a krízishelyzetek idején.

Például a szeptember 11-i események utáni hónapokban New Yorkban lecsökkent a fiúszületések száma, míg a berlini fal leomlása utáni gazdasági káosz alatt is sokkal kevesebb fiú született, mint az várható lett volna a korábbi Kelet-Németország területén 1991-ben. Az Egyesült Királyságban 338 teherbe esni vágyó nő vezetett naplót a mindennapjairól és szexuális életéről, és töltött ki kérdőíveket arról, mennyire stresszes. Emellett a kortizolhoz hasonló stresszhormonok mértékét is megmérték a teherbeesés előtti hónapokban. Az alanyok gyerekei közül 58 volt fiú és 72 lány: normál esetben Nagy-Britanniában 105 fiú jut 100 lányra.