A szép emlékek csökkenthetik a tinik depresszióját

A boldogságérzetet fokozó események felidézésével vehetjük fel a harcot a tinédzsereket fenyegető, mentális betegségekkel szemben, akik így nagy valószínűséggel később könnyebben ellenállnak majd a depresszió fenyegetésének. Egy új kutatás szerint egy kiadós nosztalgiázással véget vethetünk a tizenévesek gyakran ok nélkülinek tűnő szomorúságérzetének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2019. január 16. Origo

Összpontosítsunk a pozitív érzésekre

A serdülőkor viharos időszakában rengeteg változás zajlik egy időben a kamaszok szervezetében. Nem csoda, hogy a fiatal szervezet nem bír mindig ügyesen lavírozni az őt érő hatások között.

A tinédzserek depressziójának az első és egyértelmű jele a nem nyilvánvaló okból eredő szomorúságérzet. Ennek tünete azonban már igazán szembetűnő: túlérzékenység, düh és szorongás.

A gyerekek elkezdik kerülni a társaságot, egyre nehezebben koncentrálnak, megváltoznak az étkezési szokásaik és gyakran ingadozik a súlyuk. A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban most egyszerű, ám forradalmi megoldással álltak elő: a gyermekkori nehézségek következtében kialakuló mentális betegségek kockázatának kitett tizenéveseket érintő kutatásaik igazolták, hogy a szép időkre való emlékezés és a közös nosztalgiázás egyértelmű segítséget nyújthat a serdülőknek a depresszió megakadályozásában a kamaszkorban és később.

A cikk folytatásához kattints.