A szex rizikó?

A szexualitás életünk egyik nagyon fontos része, ám a várandósság és a szülés körüli időszakban meglehetősen sok új hatás éri az apát és az anyát, ami kihatással lehet hálószobai énünkre is. Most megtudhatjátok, hogyan!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 05. czefernek.lena

A szexualitás életünk egyik nagyon fontos része, ám a várandósság és a szülés körüli időszakban meglehetősen sok új hatás éri az apát és az anyát, ami kihatással lehet hálószobai énünkre is. Most megtudhatjátok, hogyan!


A várandósság alatti és szülés utáni szexuális élettel kapcsolatos tapasztalatokat összesen 59, témába vágó tanulmány alapján válogatta össze az apafüzet.hu szerzője. Most ezekből nyújtjuk át nektek a legfontosabbakat:

A szex rizikó?

Nem gyakori, de előfordulhat, hogy a közösülés vagy az anya orgazmusa károsíthatja a magzatot. Ugyanakkor a szex fontos erőforrás mind a párkapcsolat, mind pedig az egyén számára. Ennek ellenésre a fiatal anyák 68 százaléka arról számol be, hogy nőgyógyásza nem tájékoztatta őket a várandósság alatti szexuális életről, a fennmaradó réteg pedig általában korlátozó tanácsot kapott, s csak kevés orvos említett alternatívákat erre az időszakra. Pedig sok pár szeretne több információt kapni a várandósság alatti testi változásokról és a szülést követő szexről.

Ami változik:

A nők számára mind a várandósság, mind a szülés és az azt követő időszak tartogat a szexuális életet is befolyásoló fizikai változásokat. A várandósság alatt ilyen például a fokozott genitális vérbőség, az intenzívebb, esetenként görcsökkel kísért orgazmus valamint a gyengébb hüvelyi összehúzódások. A szülés utáni első hetekben valamint a szoptatás alatt a nők szexuális érzékenysége és az orgazmus intenzivitása csökken, de 3 hónappal a szülés után (legkésőbb a szoptatás abbahagyása után) ezek a változások megszűnnek, sőt, előfordulhat, hogy a nők orgazmusa intenzívebb lesz, mint volt. A nők egy része arról számol be, hogy 3-4 hónappal a szülés után hüvelyük még nem ugyanolyan, mint a szülés előtt, de a hüvelyi izmok edzése ezen segíthet.

Szex várandósan…

Míg az első és a harmadik trimeszterben általánosan csökken a női szexuális érdeklődés, a második trimeszterben nagyon változó képet mutat. A férfiak általában a második trimeszter végéig változatlanul aktívak, utána csökken az érdeklődésük. Ám a fizikai, gyengéd kontaktusra való igény ettől függetlenül megmarad az első két trimeszterben, sőt, még fokozódhat is, azonban a várandósság hatodik hónapjától fokozatosan csökken. Jó tudni, hogy a hüvelyi stimuláció veszít fontosságából a második és harmadik harmadban, s a hagyományos pózokat gyakran felváltják az oldalt fekvő vagy a hátulról behatoló pozitúrák. A legtöbb pár általában a várandósság nyolcadik hónapjáig él szexuális életet, az utolsó közösülés a szülés előtt egy hónappal szokott történni. A nők 10%-a tartózkodik a szextől a gyermekvárás ideje alatt.

A legfőbb szexuális probléma terhesség alatt, hogy a párok attól tartanak, a közösülés árt a magzatnak, de a férfiak sokkal gátlásosabbak ezen a területen. A harmadik trimeszterben a nők jelentős hányada orgazmust követő méhösszehúzódásoktól, pozíciós nehézségektől is szenved és sokan úgy érzik, kevésbé vonzóak, vagy stresszelnek párjuk kielégülése miatt. Pedig a házastársi kapcsolat minősége mindkét nemnél függ a várandósság alatti szexuális kielégültségtől, s a nők jelentős hányada úgy véli, a nehézségek ellenére rendszeresen szeretkezni kellene az egész várandósság alatt!

…és szülés után

A szülés után lassan újra növekedni kezd a nők szexuális érdeklődése, de a 3-4. hónapban még mindig kisebb, mint a gyermekvárás kezdete előtt. Később egyénenként eltérően alakul a dolog, de sokan arról számolnak be, hogy a várandósság előtti szokásokhoz képest jóval kevesebb a szexuális érintkezés és gyakran jelentkeznek problémák az ágyban. Ezt vizsgálatok is alátámasztották: a házastársi elégedettség jelentősen csökken az első gyermek születése után. A legtöbb pár átlagosan a szülés után 6-8 héttel folytatja a szexuális életet, de ez kultúránként változó. Érdekes, hogy a behatolás nélküli együttlétet sokan már a szülést követő 2.7 héten újrakezdik, de ekkor csupán a nők fele jut el az orgazmusig. Az első női orgazmus átlagosan a szülést követő 7. héten következik be. A közösülés gyakorisága a legtöbb párnál csökken a szülést követő első évben: a szülést követő 6-12 hónapban a szexuális fogékonyság csökken a nők 40-50%-ánál, és az apák 20%-ánál.

Mindössze a nők 14%-a és a férfiak 12%-a állítja, hogy nincsenek szexuális gondjai szülés után. Sokan tartanak az újrakezdéstől, a nők több mint fele pedig fájdalmat tapasztal a szülést követő közösülésekkor, miközben nagy százalékuk aggódik párjuk szexuális kielégülése miatt. A fogamzásgátlással és az anyatej folyásával is sokaknak van gondja ebben az időszakban, a párok legalább egyharmadánál a szexuális problémák rosszabbodnak, és leghangsúlyosabbak 3-4 évvel a szülést követően. De az anyák egynegyede arról számol be, hogy szexuális életük megélénkült a szülést követően.

Egyéb befolyásoló tényezők:

A várandósság alatti és utáni mentális tünetek természetesen kihatással vannak egy pár szexualitására, mint ahogyan az is, hogy mennyire hosszú ideig próbált egy pár tehetbe esni. Az sem meglepő, hogy azok a nők, akik a várandósság alatt tünetmentesek vagy a kevés kellemetlenséggel találkoznak, gyakrabban szeretkeznek és partnereik is elégedettebbek a várandósság alatt és után. A különböző forrásokból kapott tanácsok általában pozitív hatással vannak a szexuálisra, ahogyan a szoptatás abbahagyása is. Általánosságban elmondható, hogy az örömteli szexuális aktívitás a várandósság alatti és utáni időszakban jó hatással van magára a párkapcsolatra is. Azok a párok, akiknél zökkenőmentesebb volt ez a periódus, gyengédség és kommunikáció szempontjából is jobbnak, stabilabbnak értékelik kapcsolatukat.