A szoptató nők a legagresszívabbak?

Kutatók állítása szerint nincs veszélyesebb egy szoptató anyánál - legfrissebb eredményeik legalábbis erre utalnak. A gyermektelen nőkkel és gyermeküket tápszerrel etető anyákkal összehasonlítva ugyanis a szoptató nők védik a legagresszívabban önmagukat és újszülöttjüket is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 09. szabo.daniel

Kutatók állítása szerint nincs veszélyesebb egy szoptató anyánál – legfrissebb eredményeik legalábbis erre utalnak. A gyermektelen nőkkel és a gyermeküket tápszerrel etető anyákkal összehasonlítva ugyanis a szoptató nők védik a legagresszívabban önmagukat és újszülöttjüket is.


A tanulmányban 18 szoptató anya, 20 gyermektelen nő, és 17 olyan anya vett részt, akik tápszerrel etették gyermeküket. Az eredmények egyértelműen arra utaltak, hogy amennyiben külső támadástól kellett tartani, a szoptató nők védekeztek a legagresszívabban – írja a Psychological Science.

A kutatók szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy szoptatás közben jelentősen csökken az anya vérnyomása, ami miatt csökken annak a stresszreakciónak a mértéke is, amelyet a testünk félelem hatására produkál – ez pedig extra adag bátorsággal ruházza fel a gyermeküket és önmagukat védő nőket.

A szoptatásnak számos előnye van a baba és a mama szempontjából is, ez azonban egy új felfedezés. Úgy tűnik, hogy a szoptatás hatására a nők nemcsak az új élethelyzetből fakadó stresszhelyzetekkel képesek könnyebben megbirkózni a vérnyomás csökkenése miatt, hanem bátrabban is védekeznek egy esetleges támadás esetén, aminek a régebbi korokban lehetett nagy jelentősége – mondta Jennifer Hahn-Holbrook.

(Forrás: OrientPress)