A szülés utáni első év: így alakul a baba kapcsolata az apával

Nemcsak az édesanyáknak jelent rengeteg új dolgot a kisbaba érkezése, hanem az újdonsült apukáknak is. Nekik talán még nehezebb is egy kicsit ráhangolódni az új szerepre, az ezzel járó új feladatokra. Mi segítheti az apává válást?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2018. november 08. Babaszoba
És hogy alakul az édesapa viszonya a kisbabával az első évben?

A változás nem a kicsi születésével indul

Az édesapák esetében Tóth Mónika, pszichológus szerint a változás valójában nem a baba születésével indul. – Bár, az apák nem élik meg a terhesség minden bensőséges és mozgalmas pillanatát, komoly felkészülés és identitásváltás zajlik a “háttérben”. A terhesség kilenc hónapja számukra is ráhangolódás, de sajnos ők nem feltétlenül kapnak sok támpontot, támogatást, hogyan készüljenek a családapa szerepre: társadalmunk leginkább a baba-mama kapcsolatra fókuszál, a mamák rengeteg információt, segítséget és lehetőséget kapnak – a természetes belső átalakulás mellett -, hogy anyává érjenek, akár már a pici születése előtt – magyarázta a szakember.
Véleménye szerint a férfiak hátrányból indulnak, hiszen anno az ő édesapjuk és nagyapjuk is ebben a cipőben járt, nem nagyon tudtak kihez fordulni, megosztani kétségeiket, feltenni kérdéseiket. A baba születése rengeteg újat, sok csodát hoz a férfi életébe is, azonban új identitást is, amit átmenetileg komoly krízisként élhet meg: ilyen lehet a félelem a megfeleléstől, felelősségtől, a kétségek, vajon helyt tud-e állni, családfenntartóként sikeres lesz-e, stb.

Fontos a kommunikáció

A pszichológustól megkérdeztük, hogyan tudatosítja magában egy férfi, hogy ő mostantól már apa is, milyen lelki folyamatokon megy ehhez keresztül egy férfi. A szakértő szerint kiegyensúlyozott, szeretetteljes párkapcsolatban ez a tudatosítás nem feladatszerű: – Ha a párok tudnak beszélni az őket ért változásokról, annak minden örömével és nehézségével együtt, akkor az anya és az apa szerepek beépülnek, részünkké válnak. Ennek a folyamatnak egyik legnagyobb veszélyforrása azonban, hogy túlságosan az anya- vagy az apaszerep kerülhet előtérbe és sokszor a férfi-nő kapcsolat károkat szenved. A férfinál a vészcsengő rövid időn belül megszólalhat, mert bármennyire szereti is a csöppséget és helyt áll apaként, hiányozhat neki, hogy férfiként is “működhessen”, annak minden testi és lelki igényével – fogalmazott Tóth Mónika.
A szakember szerint a családtagok, barátok segítsége sokat jelenthet az újdonsült édesapa számára: mind a lelki támogatás, mind pedig a tényleges segítségnyújtás erősítheti az apaszerep stabilizálódását. – A legfontosabb azonban, ha az apa részt vesz a baba életében annyit, amennyit csak lehet: a kötődés, a bensőséges kapcsolat kialakulása, a szoros együttlétek, a gondozás és szeretgetés által tud megvalósulni, elősegítve ezzel a szülői identitás megerősödését – magyarázta a pszichológus.

A bejegyzés itt folytatódik.