A szülés utáni első év: így alakul a baba kapcsolata az apával

Nemcsak az édesanyáknak jelent rengeteg új dolgot a kisbaba érkezése, hanem az újdonsült apukáknak is. Nekik talán még nehezebb is egy kicsit ráhangolódni az új szerepre, az ezzel járó új feladatokra. Mi segítheti az apává válást?

apa
2018. november 08. Babaszoba
És hogy alakul az édesapa viszonya a kisbabával az első évben?

A változás nem a kicsi születésével indul

Az édesapák esetében Tóth Mónika, pszichológus szerint a változás valójában nem a baba születésével indul. – Bár, az apák nem élik meg a terhesség minden bensőséges és mozgalmas pillanatát, komoly felkészülés és identitásváltás zajlik a “háttérben”. A terhesség kilenc hónapja számukra is ráhangolódás, de sajnos ők nem feltétlenül kapnak sok támpontot, támogatást, hogyan készüljenek a családapa szerepre: társadalmunk leginkább a baba-mama kapcsolatra fókuszál, a mamák rengeteg információt, segítséget és lehetőséget kapnak – a természetes belső átalakulás mellett -, hogy anyává érjenek, akár már a pici születése előtt – magyarázta a szakember.
Véleménye szerint a férfiak hátrányból indulnak, hiszen anno az ő édesapjuk és nagyapjuk is ebben a cipőben járt, nem nagyon tudtak kihez fordulni, megosztani kétségeiket, feltenni kérdéseiket. A baba születése rengeteg újat, sok csodát hoz a férfi életébe is, azonban új identitást is, amit átmenetileg komoly krízisként élhet meg: ilyen lehet a félelem a megfeleléstől, felelősségtől, a kétségek, vajon helyt tud-e állni, családfenntartóként sikeres lesz-e, stb.

Fontos a kommunikáció

A pszichológustól megkérdeztük, hogyan tudatosítja magában egy férfi, hogy ő mostantól már apa is, milyen lelki folyamatokon megy ehhez keresztül egy férfi. A szakértő szerint kiegyensúlyozott, szeretetteljes párkapcsolatban ez a tudatosítás nem feladatszerű: – Ha a párok tudnak beszélni az őket ért változásokról, annak minden örömével és nehézségével együtt, akkor az anya és az apa szerepek beépülnek, részünkké válnak. Ennek a folyamatnak egyik legnagyobb veszélyforrása azonban, hogy túlságosan az anya- vagy az apaszerep kerülhet előtérbe és sokszor a férfi-nő kapcsolat károkat szenved. A férfinál a vészcsengő rövid időn belül megszólalhat, mert bármennyire szereti is a csöppséget és helyt áll apaként, hiányozhat neki, hogy férfiként is “működhessen”, annak minden testi és lelki igényével – fogalmazott Tóth Mónika.
A szakember szerint a családtagok, barátok segítsége sokat jelenthet az újdonsült édesapa számára: mind a lelki támogatás, mind pedig a tényleges segítségnyújtás erősítheti az apaszerep stabilizálódását. – A legfontosabb azonban, ha az apa részt vesz a baba életében annyit, amennyit csak lehet: a kötődés, a bensőséges kapcsolat kialakulása, a szoros együttlétek, a gondozás és szeretgetés által tud megvalósulni, elősegítve ezzel a szülői identitás megerősödését – magyarázta a pszichológus.

A bejegyzés itt folytatódik.