Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek A szülési sérülés a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét

A szülési sérülés a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét

Az anyai sérülések – gátsérülések, kismedencei sérülések, hüvelyproblémák, stb. – gyógyulási ideje gyakran hónapokig, némely esetben akár évekig is elhúzódhat.

Babaszoba,
A fizikai megpróbáltatások mellett ezek a sérülések lelkileg is megviselhetik az újdonsült édesanyát, és sokszor a párkapcsolatra is rányomhatják a bélyegüket. Miért okozhatnak párkapcsolati problémákat az anyai sérülések, és mit tehetnek a párok, hogy megoldhassák ezeket?

Tabuk övezte témakör

Egy nő számára önmagában a terhesség, a szülés, és az azt követő időszak – az úgynevezett gyermekágy időszaka – lelkileg érzékeny periódus. – A szülés közbeni sérülések témaköre azért különösen nehéz, mert általában egy tabuk által övezett témakör – mondta el Hátszegi Eszter, pszichológus, pár- és családterapeuta jelölt.
A szülés kapcsán a média, a közbeszéd gyakran egy csodálatos, problémamentes, boldog, vagy önfeledt élményvilágot közvetít a szakember szerint, a valóságban azonban sokkal gyakoribbak a szülés körüli komplikációk, így azokat a nőket, akiket különböző sérülések értek, önértékelésükben is próbára teszi egy ilyen élmény.
– Vajon mit rontottak el, már most nem elég jó anyák? Sokszor az egészségügyi dolgozók is hajlamosak elbagatellizálni a szülés közben keletkezett problémákat a kismamák érzékenységére hivatkozva – holott sokszor az erős fájdalom, a téves diagnózisok, a nem megfelelő kezelés és a stigmatizáció nehezítik a helyzetet, nem ritkán a szülés utáni depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Másfelől a női ivarszervek mind a szexualitáshoz, mind a szaporodáshoz erősen kötődnek: egy-egy sérülés kapcsán felmerül, hogy akár a további gyermekek vállalásában, akár a szexualitásban hosszú, vagy bejósolhatatlan ideig tartó nehézséget jelenthet felbukkanásuk – magyarázta Hátszegi Eszter.
A cikk folytatásához kattints.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
“Hagyd a dagadt ruhát másra!” – Ingyenes női időgazdálkodási tréning indul

Időgazdálkodási tréning indul jövőre édesanyák számára. Az országban 6 helyszínen elérhető ingyenes képzés a munka és a családi élet összehangolásában...

Close