A szülési sérülések a lelket is megterhelik

A szülés során számos nőt érhet olyan sérülés, amelynek a gyógyulása akár hónapokat - bizonyos esetekben éveket - is igénybe vehet: ezek lehetnek például gátsérülések, kismedencei sérülések, akár hüvelyproblémák is.

szülés
2018. november 30. Babaszoba
Szakértővel beszélgettünk arról, milyen lelki megterhelést jelenthetnek az ilyen problémák, sérülések, és miért okozhatnak akár depressziót is.

Komoly lelki következmények

A szülésünk életünk egyik meghatározó élménye: amikor valami nem jól sikerül, pláne ha maradandó vagy lassan gyógyuló sérülést szenved el a szülő nő, az komoly lelki következményekkel járhat Döbör Ágota, pszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus szerint. – Ez egy nagyon érzékeny időszak, számtalan hormonális változás zajlik, emellett egy teljesen új élethelyzethez kell igazodni, mely általában a korábban megszokotthoz képest nagyobb fizikai megterhelés is. Sérüléskor, illetve amikor a szülés nem olyan, mint amilyennek a kismama elképzelte, megjelenthet az anyukában a kudarcélmény: nem tudok szülni, elrontottam, erre se vagyok képes – tudtuk meg a szakértőtől.

A babához való kapcsolódást is nehezíti

Elmondása szerint a sérülés nehezítheti a babához való kapcsolódást, ami aztán újabb rossz érzéseket generálhat: bűntudatot, depressziót. – Fontos megemlíteni a szülészeti erőszakot is, ami ugyan nem jár feltétlenül fizikai sérüléssel, de lelkileg meghatározó: ilyenkor az anya tudta vagy beleegyezése nélkül – esetleg az anya tiltakozása ellenére – végeznek (sokszor szükségtelen) vizsgálatokat, beavatkozásokat. Ha a fizikai sérülés maradandó, későbbi kezelést igényel, akkor további nehézség lehet az anya életében a saját nőiességének megélése: mindez – vagyis a lelki és a fizikai sérülések együttese – kihathat a párkapcsolatra is, ott okozva zavart – magyarázta Döbör Ágota.

Így ismerhető fel, ha depresszióról van szó

A szülést követő napokban gyakran előfordul érzékenység, hangulati labilitás, ami nem jelent még depressziót: általában pár nap után ez javulni szokott, azonban a tartós rosszkedv, szomorúság, energiátlanság már felkeltheti a figyelmünket. – Ha az anyuka nem érdeklődik a babája iránt, sokat sír, gyakran ingerült, akkor mindenképp gondoljunk depresszióra és semmiképp ne hagyjuk magára az édesanyát.
A bejegyzés folytatásához kattints.