A szülési sérülések a lelket is megterhelik

A szülés során számos nőt érhet olyan sérülés, amelynek a gyógyulása akár hónapokat - bizonyos esetekben éveket - is igénybe vehet: ezek lehetnek például gátsérülések, kismedencei sérülések, akár hüvelyproblémák is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. november 30. Babaszoba
Szakértővel beszélgettünk arról, milyen lelki megterhelést jelenthetnek az ilyen problémák, sérülések, és miért okozhatnak akár depressziót is.

Komoly lelki következmények

A szülésünk életünk egyik meghatározó élménye: amikor valami nem jól sikerül, pláne ha maradandó vagy lassan gyógyuló sérülést szenved el a szülő nő, az komoly lelki következményekkel járhat Döbör Ágota, pszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus szerint. – Ez egy nagyon érzékeny időszak, számtalan hormonális változás zajlik, emellett egy teljesen új élethelyzethez kell igazodni, mely általában a korábban megszokotthoz képest nagyobb fizikai megterhelés is. Sérüléskor, illetve amikor a szülés nem olyan, mint amilyennek a kismama elképzelte, megjelenthet az anyukában a kudarcélmény: nem tudok szülni, elrontottam, erre se vagyok képes – tudtuk meg a szakértőtől.

A babához való kapcsolódást is nehezíti

Elmondása szerint a sérülés nehezítheti a babához való kapcsolódást, ami aztán újabb rossz érzéseket generálhat: bűntudatot, depressziót. – Fontos megemlíteni a szülészeti erőszakot is, ami ugyan nem jár feltétlenül fizikai sérüléssel, de lelkileg meghatározó: ilyenkor az anya tudta vagy beleegyezése nélkül – esetleg az anya tiltakozása ellenére – végeznek (sokszor szükségtelen) vizsgálatokat, beavatkozásokat. Ha a fizikai sérülés maradandó, későbbi kezelést igényel, akkor további nehézség lehet az anya életében a saját nőiességének megélése: mindez – vagyis a lelki és a fizikai sérülések együttese – kihathat a párkapcsolatra is, ott okozva zavart – magyarázta Döbör Ágota.

Így ismerhető fel, ha depresszióról van szó

A szülést követő napokban gyakran előfordul érzékenység, hangulati labilitás, ami nem jelent még depressziót: általában pár nap után ez javulni szokott, azonban a tartós rosszkedv, szomorúság, energiátlanság már felkeltheti a figyelmünket. – Ha az anyuka nem érdeklődik a babája iránt, sokat sír, gyakran ingerült, akkor mindenképp gondoljunk depresszióra és semmiképp ne hagyjuk magára az édesanyát.
A bejegyzés folytatásához kattints.