A szülői stressz hatásai

Mindannyian tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a túl sok szülői stressz negatív hatással van a család minden tagjára. Nézzük most meg néhány friss kutatási eredményen keresztül, pontosan mitől lehetnek feszültek az anyák és hogy hat ez a babákra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. április 29. Gyarmati Orsolya

Mindannyian tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a túl sok szülői stressz negatív hatással van a család minden tagjára. Nézzük most meg néhány friss kutatási eredményen keresztül, pontosan mitől lehetnek feszültek az anyák és hogy hat ez a babákra?


A szülői stressz és a csecsemősírás

A csecsemősírás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szülők idegesek, feszültek legyenek. A chicagoi Erikson Institute kutatása során a szakemberek a szülés utáni derpesszió, a szülői stressz, valamint a csecsemősírás észlelése között keresték a kapcsolatot. A sírásra adott reakcióról kiderült, hogy egy olyan anya, aki azt várja el a kisbabájától, hogy egyáltalán ne sírjon, sokkal stresszesebbnek élte meg a napi összesen egy órányi sírást, mint az az anyuka, aki normálisnak tartotta, hogy a piciknél gyakran eltörik a mécses, így nála még a négy órányi napi átlag is “belefért” az elfogadhatóba.

A kutatásból az is kiderült, hogy ahogy emelkedett a szülőben a feszültség, úgy nőtt annak a valószínűsége is, hogy a csecsemősírást a szülő problémaként fogja fel, nem pedig normális jelenségként. A szülés utáni depresszióban szenvedő anyáknál is fennáltl a kapcsolat az anya lelkiállapota és a sírás, mint probléma között. Ezzel ellentétben azok az anyák, akik hatékonynak és stabilnak érezték magukat, egyáltalán nem találták zavarónak, ha a kisbabájuk sírt.

Az enyhe szülői szressz és az anya-gyerek összhang

A harmonikus anya-gyerek kapcsolat az alapja a kötődésnek gyerek és szülő között. S hogy milyen, ha szinkron van köztük? Az egyik kutató szerint az, amikor “anya és gyerek ugyanazt a dalt énekli”. A Texasi Egyetem kutatása során azt figyelte, hogy játék közben mennyire van szinkronban anya és gyermeke. A  felmérés fő eredménye az volt, hogy ha az anya hagyta, hogy a gyerek irányítson a játékban, a kicsi más dolgokban sokkal hajlandóbb volt átengedni a szülőnek a vezető szerepet. Ugyanakkor azok az anyák, akik szorongóbbak, feszültebbek voltak, jóval kevésbé tudtak szinkronba kerülni a gyerekeikkel.

Szülői stressz, szülök közti összhang, viselkedés

A Brown Egyetem néhány kórházzal összefogva azt vizsgálta, vajon hogyan hat a gyerekre, ha a szülei között nincs összhang a gyereknevelést illetően, és ez a szülői stressz oka.  A felmérésből kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei között egyetértés volt a nevelési kérdések kapcsán, általánosságban jóval kevésbé vették magukra a problémákat, mint azok a gyerekek, akiknek esetében feszültség volt a két szülő között.

Anyai stressz és a baba érintése

A Japán Nők Egyetemén arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a stresszes állapot azt, amikor az anya felveszi a kisbabáját, vagy bármilyen fizikai kontaktusba lép vele. A kutatás során négyhónapos csecsemőket és édesanyjaikat figyelték meg. A játékidő alatt a nagyobb stresszt általában a kevésbé játékos, vagy szeretetteljes érintések alatt mérték a babáknál. Ha a csecsemők sírtak, az emelkedő feszültség a kevésbé óvatos, határozottabb, a babának nem kellemes érintéseknek volt betudható, írja az Evolutionary Parenting.