A szülők miatt kövérek a magyar gyerekek?

Itthon is egyre több a felnőtt betegségekkel - magas vérnyomással, cukorbetegséggel - küzdő kiskamasz. Hol rontják el a szülők a gyerekek táplálását?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 14. czefernek.lena

Itthon is egyre több a felnőtt betegségekkel – magas vérnyomással, cukorbetegséggel – küzdő kiskamasz. Hol rontják el a szülők a gyerekek táplálását?


A túlzásba vitt ünnepi édességevéssel több probléma is van. Az egyik, hogy ha a gyerek rengeteg édességet eszik, akkor nem lesz éhes, és nem eszik tápanyagban gazdag ételeket. De nem eszik azért sem, mert a sok csokoládé székletfogó, a székrekedéstől pedig megfájdul a hasa. Ráadásul az ünnepi vendégjárások közben könnyen elterelődik a figyelem olyan “apróságról”, hogy mikor kakilt utoljára, a rengeteg program miatt pedig általában nincs is a picinek ideje hosszan a bilin/WC-n üldögélnie.

Elhízás, magas vérnyomás tíz éves korban

“De azért se egyen meg a gyerek minden hozzáférhető édességet, mert a fölösleges kalóriabevitel nem csak negyven éves kor felett okoz hízást” – mondja dr. Gács Zsófia. A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának felmérése szerint a 2-10 éves magyar gyerekek 11,2 százaléka túlsúlyos, 6 százalékuk pedig kövér. Ugyanez az arány a 13-18 éves korcsoportban 14,7, illetve 5,1 százalék.

Az USA-ban 1980 és 2000 között megháromszorozódott az elhízott gyermekek aránya, jelenleg a túlsúlyos és kövér gyerekek hányada már 30 százalék körül van. Nagy-Britanniában minden hatodik gyerek elhízott.

Az elhízás következtében pedig már gyermekkorban kialakulhatnak azok a civilizációs betegségek, amelyek ötven éve csak a felnőttekre voltak jellemzőek: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a májfunkciók romlása, a vérzsírszintek előnytelen változása, valamint az ízületi és csontrendszeri panaszok. “Ma már nem ritka, hogy a gyermekklinika endokrinológiai osztályára óvodáskorú gyereket utalnak be elhízással. Egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek az említett betegségekkel húsz vagy hetven évet kell leélnie” – mondja az endokrinológus.