A tápanyag a kulcs a férfi meddőséghez

A férfiak termékenysége az utóbbi időkben erősen az érdeklődés homlokterébe került. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egyre több a meddő pár a világon, és lassan az is igaz, hogy többségében a férfiak problémája okozza a gyermektelenséget.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
férfi
2019. július 11. ratkotunde.hu

Ha nem jön a baba, sokan a régi praktikákhoz fordulnak, joggal, hiszen ezek nagyapáinknak is tökéletesen beváltak. A központi kérdés az étkezés, hiszen a bevitt tápanyagok jelentik a szervet megfelelő működésének alapját.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Mit együnk?

Az étkezéssel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy mindennek az alapját jelenti. Olyan ételeket kell fogyasztani, melyek vitaminokban gazdagok, és persze figyelni kell az olyan anyagok bevitelére is, mint a cink, vagy a réz. De miért lehetséges az, hogy valaki figyel az étkezésére, mégis termékenységi problémákkal néz szembe?

Ennek okai közt egyrészt a lehetséges betegségeket, esetleges anatómiai eltéréseket kell felderíteni, ha azonban minden rendben, akkor szembe találjuk magunkat korunk egyik nagy problémájával. Hiába a sokféle, gyönyörű élelmiszer, a tömegtermesztésnek, a monokultúráknak, a tartósítási eljárásoknak és a vegyszeres kezeléseknek hála az élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent. Ez egyszerűbben azt jelenti, hogy ma már a legtöbb esetben nem tudunk megfelelő tápanyagmennyiséget bevinni csupán étkezéssel, főleg akkor, ha a tápanyagraktárak le is vannak merülve.

Ilyen esetekben lehet segítségünkre a táplálékkiegésztő, mely a férfiak számára készült, de nem mindegy, melyik. A készítmények közül azokat kell keresni, melyeknek összetétele komplex, és magas az antioxidáns tartalma.

Antioxidáns

Olyan anyagokat értünk alatta, melyek lelassítják, vagy akadályozzák az oxidációs folyamatokat. A természetben és mesterséges formában is megtalálhatjuk őket. A természetes anyagok közül a C-vitam, az A-vitamin, az E-vitamin és a flavonitok – mondja Ratkó Tünde.

A megfelelő termékenységhez azonban nem csak az antioxidánsokra van szükség, hanem ásványi anyagokra és nyomelemekre is, mint a cink, vagy éppen a szelén. Fontos, hogy szerves kötési formában legyenek jelen a készítményben (praktikusan –citrát és –glükonát kötési formában), hiszen így jelentősen, akár 80%-kal növelhető a felszívódás.

Hatásuk pedig a spermiumokban lévő DNS-ben mutatkozik meg. a DNS ugyanis sérülékeny, és bizony ez meg is történik. Egy ejakulátum során jó esetben 100-150 millió spermium távozik, ám ezeknek igen csekély mennyisége, nagyjából 1%-ka alkalmas arra, hogy valóban egészséges magzatot hozzon létre a petesejttel – és ez a természetes. Ha nem figyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre, ez az arány csökkenni fog!

A nem megfelelő minőségű spermiumok nem csak a várandósság kialakulásának valószínűségét csökkentik. A hibás DNS-el rendelkező hímivarsejt is képes lehet a megtermékenyítésre, így ha arányuk magas az ejakulátumban, akkor jelentősen megnő a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek, betegségek kialakulásának esélye. Ma már tehát biztosan állíthatjuk: a férfinak legalább annyira érdemes készülnie a gyermekvállalásra a megfelelő vitaminkészítménnyel, mint a nőknek a várandósvitaminnal.