A terhesség 7. hete

Ez még a másnaposságnál is rosszabb! A terhesség 7. hetében jön az émelygés és az erősen ingadozó hangulat, utóbbit nem csupán a hormonváltozások okozhatják, hanem hogy kezded felfogni, ami történik veled…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 28. czefernek.lena

Az még a másnaposságnál is rosszabb! A terhesség 7. hetében jön az émelygés és az erősen ingadozó hangulat, utóbbit nem csupán a hormonváltozások okozhatják, hanem hogy kezded felfogni, ami történik veled…

A terhesség hetében a kisbabád már 7-9 mm (körülbelül akkora, mint egy tic-tac) is lehet és elképesztő növekedésnek indul:  a kicsi agya elkezd növekedni, méghozzá rohamos, 100 sejt/perces sebességgel. Kialakul a kézfej és az ujjkezdemények is, szíve pedig már 145-t ver percenként. A héten a koponya még átlátszó, de az arc határozottabb formát ölt, látszanak az orrlyukak, a fül és egy apró szájüreg is. A köldökzsinór is láthatóvá válik, és már a nemi szervek is jelen vannak, noha a baba neme még titok marad egy darabig. Noha babád még most is eszméletlenül picike, már most 10.000-szer nagyobb, mint fogamzáskor volt.

A hormonváltozások ekkor két kellemetlen tünetet okoznak. Az egyik egyfajta mentális gyengeség, amely részben annak is köszönhető, hogy kezded felfogni, ami történik veled. A másik – kézzel foghatóbb – „eredmény” a reggeli rosszullét, ami akár a legmásnaposabb másnaposságnál is rosszabb lehet. A nap bármely szakában felütheti a fejét, és egyelőre eszed ágában sincs kettő helyett enni, mert egyelőre örülsz, ha egy kis víz lecsúszik. 

 

Gyengeségednek egyik fő oka ez az általában reggel jelentkező rosszullét, ami ellen léteznek apró fortélyok. Van, aki a citromos vízre, más a gyömbérre esküszik, de jó lehet az is, ha savanyú keménycukorkát szopogatunk. Amiatt nem kell aggódni, hogy nem tudunk enni, a baba ugyanis ebben a korai szakaszban még nem igényel túl sok tápanyagot. Azért ha úgy érezzük, tüneteink súlyosabbak a kelleténél és súlycsökkenést, dehidratációt tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, mert létezik a reggeli rosszullétnek egy ritka, de komolyabb formája, ami ellátást is igényelhet.

A lelki leterheltséget úgy csökkentheted, ha elkezdesz tudatosan készülni a közelgő teendőkre. Kidolgozol egy tervet, hogyan mondd meg főnöködnek a közelgő változást és nézz körül, milyen juttatásokra, jogokra tarthatsz igényt. Az életed nagy változása előtt állsz, lassíts egy kicsit és nézz körül, értékeld  az apró örömöket és bízz benne, a rosszullét és gyengeség  csökkenni fog a második trimeszterig.