A terhességi csíkok megelőzése és kezelése

A striák a bőr feszülésének irányában keletkező csíkok. Lehetnek vöröses, lilás színűek, de halványodhatnak is. A terhességi csíkok nem előzhetőek meg 100%-osan, de az arra hajlamosak esetében számuk, mértékük csökkenthető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 07. Babafalva

Tévhit, hogy csak terhesség alkalmával jöhetnek elő, hisz hízás, fogyás vagy akár hirtelen növekedés következtében is kialakulhatnak.

A striák kialakulása

A bőr felső rétegének növekedését nem tudja lekövetni a bőr alatti kötőszövet, és így megreped, elszakad. Ezt nagyban befolyásolja a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a kevés folyadékbevitel vagy épp a genetikai hajlam is.

A várandós nők körében a has, derék, mell, fenék és a combok környéke a leginkább érintett terület, így a megelőzést is ezekre a részekre érdemes összpontosítani.

pregnant-193850_1920

A terhességi csíkok megelőzése:

  • fogyasszunk napi 2-4 liter folyadékot
  • a várandósság elejétől használjunk stria elleni krémeket, olajokat, hogy megőrizzük a bőr rugalmasságát. Naponta min. egyszer kenjük be a veszélyeztetett területeket.
  • időnként alkalmazzunk hideg-meleg váltófürdőt a zuhanyzás lezárásaként – a pocakunk kivételével. Ez fokozza a vérkeringést, ezáltal feszesíti a bőrt.
  • figyeljünk a megfelelő A-, C-, E- és F-vitamin bevitelre, melyek jótékonyan hatnak a bőrre.

A striák elleni védelemben használhatunk természetes anyagokat is; búzacsíra-, oliva-, szőlőmag-, mandula-, mogyoró-, len-, vagy épp kökényolajat. Ezeket testápolóba keverve alkalmazzuk.

A cikk még nem ért véget, kattintsatok ide a folytatáshoz!