A testvéreknek ugyanakkora a hatása, mint a szülőknek

Egy új kutatás szerint a testvérek ugyanolyan hatással lehetnek egymás életére, mint a szülők. A kisebb testvérek például empátiára tanítják a nagyobbat.

nevelés
2019. március 01. Babaszoba
A testvérek szerepe sokkal fontosabb, mint ahogy korábban hittük, legalább annyira meghatározó, mint a szülőkkel való kapcsolat. Ők egymás első játszópajtásai és felnőttként a legrégebbi barátjaik is lehetnek egymásnak, bár nehéz kiszámítani, hogy miként alakul a kapcsolatuk.
A testvér segít a konfliktuskezelés megtanulásában, a szociális készségek fejlesztésében, de ha nem jól működik, akkor élethosszig tartó szociális zavarokat is okozhat. Egy új kutatás arra mutat rá, hogy meglehetősen vegyes képet mutat a testvérekkel való kapcsolat. Ennél is érdekesebb eredmény, hogy a kora gyerekkori testvérkapcsolat az egész további életünkre komoly hatással van.
“A testvérkapcsolatok ugyanúgy befolyásolják a gyerekek alkalmazkodását és fejlődését, mint a szülővel való kapcsolat” – mondja Mark Feinberg, a Penn State University tanára.
A testvérhatások az emberi psziché meglepően széles spektrumát befolyásolják. Kutatások számos pozitív és negatív hatását kimutatták a testvérkapcsolatok minőségének, mindez pedig lehetővé teszi, hogy megértsük ezt az egyedülálló köteléket.
Laurie Kramer, klinikai pszichológus szerint a testvérkapcsolatok hatással vannak a kognitív funkciókra, a szociális- és érzelmi életünkre is. Számtalan kutatásból tudjuk például azt, hogy a kisebb testvérek empátiára tanítják a nagyobb testvért.
Még azok a tanulmányok is, amelyek kiemelkedő szerepet tulajdonítanak a testvérhatásoknak, azt emelik ki, hogy felnőttkorunkra annyi egyéb, a családon kívüli tapasztalatot szerzünk a világról, hogy elenyésző lesz a különbség az egyedüli gyerekek és a testvérekkel rendelkezők között. “A testvérek hiánya formálhatja az életedet, de ez csak egy befolyásoló tényező a sok közül”- mondja Susan Doughty, pszichológus.
Visszatérve a testvérkapcsolatokra, és azok hatására: bár igaz, hogy a testvérek közötti kapcsolat csak egy befolyásoló tényező, de mély, tartós hatásai lehetnek egész életünkre pozitív és negatív irányba is.

A testvérkapcsolatok pozitív hatásai

“A testvérek gyakran az első játszópartnerei egymásnak” – mondta Nina Howe, a Concordia Egyetem korai gyermekkori fejlődés kutatója. Hozzáteszi, hogy a kora gyermekkori testvérkapcsolat a más emberekkel való kapcsolat kialakítását segít megtanítani.
Mivel a testvérek gyakran az első társaink, a testvérek közötti kapcsolatok általában meglehetősen kiszámítható mintákat követnek. A fiatalabb testvéreket lenyűgözik az idősebb testvérek, és szívesen tanulják meg a játékokat és a szokásaikat; az idősebb testvérek tesztelik vezetői készségeiket és a konfliktusok megoldását a fiatalabb testvéreiken.
Ezek az interakciók nagyrészt pozitívak. Az idősebb testvér-fiatalabb testvérerő dinamika eltűnik az idő múlásával. Amikor például egy fiatalabb testvér megüti az idősebbet kamaszkorukban, akkor eltűnik az alá-fölé rendeltségi viszony és mindenki egyenlővé válik.
Természetesen a testvér kapcsolatok pozitív hatása idővel változik. A kisgyermekkorban a testvér “érdekes partner”. “Segítenek egymásnak a nyelvi fejlődésben, a társadalmi interakciókban, hogyan kell kiállni magadért, hogyan kell osztozkodni”- mondja Howe. Ahogy a gyerekek nőnek, a testvérek több gyakorlati felelősséget vállalnak, segítik egymást az iskolai munkában, vagy a családon kívüli barátságok tekintetében.
“Nagyon gyakran megfigyelhető, hogy idősebb korban, ahogy az életük vége felé közelednek, újra egymásra találnak a testvérek” – mondja Howe. “A testvérünk az a személy, akit a leghosszabb ideje ismerünk és akivel sok közös történetünk van.”