A tévénézés hizlal

Napi maximum kilencven percben kellene korlátozni a négy évnél idősebb gyermekek tévénézési idejét, és kevesebb lenne az elhízott fiatal - állítják tudósok, akik szerint a monitor előtt töltött idő, mint rizikófaktor, sok más mellett növeli a helytelen étkezési szokások kialakulásának esélyét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
elhízás
2018. január 26. csalad.hu

Már a nyolcvanas években is komoly vizsgálatok foglalkoztak a tévénézés és az egészséges életmód kapcsolatával. Bár akkor még nem így hívták, azonban mára egyértelműnek tűnik sok kutató szerint, hogy a tömegmédia, benne a tévéműsoron túl az internetes tartalom vagy a közösségi oldalak, növelik az elhízás esélyét számtalan tényezőn keresztül.

Egy friss kutatásra hivatkozva – amit az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP) és az Európai Gyermekkori Elhízás Elleni Munkacsoport (ECOG) készített – az Independent azt írja, a monitor előtt töltött idővel változnak a fiatalok étkezési szokásai, a bevitt táplálék is, ráadásul ehhez fizikai inaktivitás is társul, növelve a zsírpárnák nagyságát.

Az UNESCO egy 23 országban, összesen ötezer 12 esztendős fiatal körében végzett felméréséből az derült ki, hogy a kiskamaszok 91 százaléka néz napi rendszerességgel átlagosan három órán keresztül tévét, vagy valamilyen mozgóképes tartalmat. Ez jóval több, mint amennyit az érintett gyermekek más iskolán kívüli tevékenységére fordítanak, beleértve a házi feladat elkészítését vagy éppen a sporttevékenységet. Ez pedig számtalan tanulmány szerint egyenes út a felesleges kilogrammok felé.

A cikk folytatásához kattints.