A sokszor csak a feldolgozott élelmiszerek és a cukor mellőzésére épülő, bizonyos esetekben azonban a glutént tartalmazó gabonaféléket és a tejterméket is kiiktató „clean eating”, azaz tiszta étrendek akár kifejezetten rossz hatással is lehetnek a kisgyerekek egészségére – írja a Conversation.
A glutén nem méreg
Elsősorban persze az utóbbi, szélsőségesebb étrendek okozhatnak problémákat, sokan ugyanis teljesen fölöslegesen szabadulnak meg bizonyos ételektől, ami alultápláltsághoz és bizonyos ásványi anyagok hiányához is vezethet.
A búza, a rozs és az árpa magjaiban megtalálható fehérje, a glutén például természetesen valóban kiszűrendő, ha valaki gluténérzékeny, a többség azonban simán képes a fehérje feldolgozására. A fölöslegesen tiltólistára helyezett gabonafélék által biztosított szénhidrátokra pedig már nagyon is szüksége van a gyerekeknek, hisz a szénhidrátok által biztosított energia hiánya a fejlődésük ütemét is lelassíthatja.
A cikk folytatásához kattints.