A tizedik hét

Már majdnem az első trimeszter végén járunk. Lassan vége az émelygésnek, de ne aggódj, mert jön az újabb kihívás: a tizedik héttől megindul a terhesség során jellemző érzelmi hullámvasút.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 11. czefernek.lena

Már majdnem az első trimeszter végén járunk. Lassan vége az émelygésnek, de ne aggódj, mert jön az újabb kihívás: a tizedik héttől megindul a terhesség során jellemző érzelmi hullámvasút.


Az első trimeszter végén elkezdődik a terhességre jellemző érzelmi hullámvasút. A 10. héten már teljesen normális, ha egyik pillanatban még eufórikusan boldogok vagyunk, míg a következő pillanatban sírni is képesek vagyunk bármin. Ami kívülről őrültségenk tűnik, az csupán a hormonok áramlása szervezetünkben, így aztán egy cseppet se aggódjunk, ha elpityeredünk egy romantikus film láttán. A depresszió leküzdésében segítségünkre lehet a mozgás és az egészséges táplálkozás.

A kisbabád a 10. héten gyors növekedésnek indul. A testsúlya 75 százalékkal nő meg, és az arcocskája is egyre emberszerűbbé válik. Csontváza elkezd nőni és keményedni, felismerhetőek lesznek az ujjacskái és elkezdődik a körmök fejlődése is. Kialakul az egész életünkben jellemző ujjlenyomat is. Az ebihal-forma eltűnik, mivel az eddig jellemző „farok” beleolvad a fejlődő gerincoszlopba. A magzatod a tizedik héten már 4 gramm és 4 centi hosszú.

 

A pici fülei ekkor tovább formálódnak, szemhéja már nem átlátszó és elkezdenek kifejlődni a foggyökerek is. A vesék is aktívvá válnak, sőt, a baba ásít és nyitogatja a száját is. A legtöbben szopják a jobb hüvelykujjukat. A kisbabád agya percenként 25.000 új neuront termel, ha pedig kisfiút vársz, ezen a héten elkezdődik a tesztoszteron termelődése is.

Amit erre az időszakra érdemes időzítened, az a fogorvos felkeresése. Azt sem árt ellenőrizni, hogy minden a rendelkezésünkre áll a terhességgel járó segélyek és támogatások tekintetében, mert most még idejében tudjuk pótolni a hiányosságokat. A vállalkozó szellemű kismamák nekiállhatnak a gyerekszoba felújításának is.