A várandósság alatti mobilozás viselkedési zavarokhoz vezethet

A mobiltelefonok sugárzásának kitett magzatok hiperaktívakká válhatnak, állítják a Yale-i Orvosi Egyetem kutatói.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 17. Gyarmati Orsolya

A mobiltelefonok sugárzásának kitett magzatok hiperaktívakká válhatnak, állítják a Yale-i Orvosi Egyetem kutatói.


Az egérkísérleteken alapuló eredmények szerint a rádiófrekvenciákból származó sugárzás, amely a magzatot éri, képes viselkedésbeli zavarokat okozni. Dr. Hugh S. Taylor profeszor, az egyetem munkatársa és társszerzői vemhes egereket tettek ki egy lehalkított, de aktív mobiltelefon sugárzásának. A kontrollcsoport ketrece mellé egy kikapcsolt mobiltelefont helyeztek.

A kutatócsoport az agy elektromos aktivitását mérte azoknál a már felnőtt egereknél, amelyek embriókorukban aktív telefonsugárzásnak voltak kitéve. Ezek az egerek sokkal hiperakívabbak voltak, és memóriájuk rosszabbul működött. Dr. Taylor megállapította, hogy a sugárzás a kortex elülső részén található neuronok fejlődését befolyásolta.

A figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) egy olyan fejlődési rendellenesség, amely pontosan ehhez az agyi területhez kötődik. “Kimutattuk, hogy a megfigyelt egerek viselkedészavara, amely az ADHD-hoz hasonlít, az őket az anyaméhben ért mobiltelefon-sugárzáshoz köthető” – mondja Dr. Taylor. “Ebből arra következtetünk, hogy a hiperaktív gyerekek egyre nagyobb száma részben az őket az anyaméhben ért sugárzáshoz kapcsolódik.”

Dr. Taylor szerint még számos további vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék az eredmények mögött húzódó mechanizmusokat és hogy megállapíthassák, mekkora az a mértékű, mobiltelefon-sugárzás, amely még nem káros a magzatra nézve.

Tamir Aldad, Dr. Taylor egyik kutatótársa szerint azt is fontos  figyelembe venni, hogy a rágcsálók esetében a vemhesség csak 19 napig tart és a kisegerek jóval alacsonyabb agyi fejlettséggel rendelkeznek, mint a csecsemők, így azért is kell tovább vizsgálódni, hogy megállapíthassák, ugyanakkora-e az emberi magzatokra nézve a sugárzás káros hatása.