A varázserő, ami minden szülőben ott van – benned is

Az újszülöttek számára létkérdés a bőrkontaktus: segítségével sokkal hamarabb megnyugszanak a születés után, és a szoptatás is könnyebben megy. Az anyákra is pozitív hatással van a baba közelsége, például könnyebben viselik a császármetszésből való lábadozást. Interjú dr. Vágási Judittal a bőrkontaktusról, a szoptatásról és a kengurumódszerről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2019. július 03. Dívány

Fotó: Pixabay

Miért nyugszanak meg a babák az anya, illetve az apa mellkasán a születés után?

Az anyaméhben töltött 9 hónap nyugalom után az újszülöttek egy nagyon intenzív, fény- és hangingerekkel teli új világba csöppennek. A baba életének első percei izgalmas, örömteli élményt és életre szóló emléket nyújtanak az egész családnak. Miután az újszülöttet szárazra törlik, 1-5 percen belül kiderül, hogy egészséges-e, és ha minden optimálisan alakul, akkor szorgalmazzuk az újszülött ráhelyezését az anya hasára, mellkasára. A definíció szerint a bőr-bőr kontaktus a meztelen újszülöttnek az anya csupasz testére helyezését jelenti a szüléskor vagy az azt követő 24 órán belül. Amikor az újszülött az édesanyján pihen, láthatóan biztonságban érzi magát.

Az egészséges újszülött, bőr-bőr kontaktusban az anyával maga kezdeményezi a szopást, illetve képes spontán, segítség nélkül a mellre tapadni. Korunk egyik legizgalmasabb felfedezése, hogy körülbelül fél órával a születés után az újszülött teljesen egyedül meg tudja találni az anyja mellét és egyedül el tudja dönteni, mikor szeretne először szopizni.

Ma már számos szülészeti intézményben megvalósítják a hagyományos császármetszés után is az anya-baba bőrkontaktust, vagy ha ez nem megoldható, akkor lehetőséget biztosítanak az édesapa meztelen mellkasára helyezni a kisbabát. Az apai bőrrel való érintkezés is pozitív hatással van a csecsemőkre. Ahogy fülét az édesapa mellkasának dönti, hallgathatja annak szívverését, és felismeri az apja hangját, amitől a legtöbb újszülött szinte azonnal megnyugszik. Azt látták, hogy ez az apai viselkedésre is pozitív hatással van: erősíti a szülői szerepét, erősebb az érzelmi kölcsönhatás, csökken az apai stressz, szorongás és depresszió.

Mi is bizonyítja még, hogy a babának az édesanyán van a helye? A barna zsírszövet az újszülött súlyának 2-6%-át teszi ki, és elsősorban a tarkóját és a hátát borítja, ugyanis az evolúció szerint csak itt van szüksége melegítésre, mivel a teste másik oldalát az édesanyja melegíti.

Milyen hatása van a bőrkontaktusnak a babára és az anyára?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a születés utáni bőr-bőr kapcsolat a gyerekeket és az anyákat is sok szempontból segítheti. Az újszülöttnek gyorsabban stabilizálódik a légzése, pulzusa egyenletesebb, keringése stabilabb lesz, és a testkontaktus segíti abban is, hogy jobban alkalmazkodjon az élethez az anyaméhen kívül. A testkontaktus hatására termelődő oxitocin és endorfin fontos szerepet játszik abban, hogyan kezdődik a szoptatás, mekkora önbizalommal áll az anya a csecsemője gondozásához. Az oxitocin emeli az anya mellkasának bőrhőmérsékletét, így bőrkontaktusban az anya hatékonyan szabályozza a csecsemője hőmérsékletét, ez pedig segít megelőzni az újszülött lehűlését.

A testkontaktus csökkenti a stresszhormon szintjét, így a baba könnyebben megnyugszik, különösen a fájdalmas eljárások után. Ezzel szemben az anyától való elkülönítés esetén szeparációs stresszt él meg, hormonszintje megduplázódik, és sokáig magasan is marad.

A cikk itt folytatódik.