Abortusz-kérdés SZDSZ-módra

Óvatos becslések szerint is napjainkig Magyarországon 6 millió terhesség-megszakítás történt az illegális úton elvégzettekkel együtt. Az SZDSZ ismét elővette az abortusz kérdését, és az OVB-t ostromolja ez ügyben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 10. bencze.aron

Óvatos becslések szerint is napjainkig Magyarországon 6 millió terhesség-megszakítás történt az illegális úton elvégzettekkel együtt. Az SZDSZ ismét elővette az abortusz kérdését, és az OVB-t ostromolja ez ügyben.


Hosszú hallgatás után ismét akcióba lendült az SZDSZ. Az egykori liberális kormányzópárt május végén népszavazási kérdésekkel bombázta meg az Országos Választási Bizottságot (OVB).  A testülethez öt kérdést juttattak el a SZEMA-val közösen. Az egyik felvetés az abortusz kérdéskörét feszegeti:

„Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni? ”

A liberális párt honlapján a szavazatok egyértelműek, a voksolók 98 százaléka támogatná az SZDSZ-t népszavazás esetén. Más kérdés, hogy a 112 válaszoló messze nem nevezhető reprezentatív mintának.

Gulyás Gergely, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság fideszes alelnöke abszolút indokolatlannak tartja a szabaddemokraták népszavazási kezdeményezését. A családháló.hu megkeresésére a honatya úgy fogalmazott: „a már halál utáni tünetként népszavazási kérdéseket feltevő párt nem változott semmit a korábbi magatartásához képest, ugyanolyan hazug módon állít be bizonyos szituációkat, mint korábban”. A Fidesz szakpolitikusa leszögezte: az új alkotmány nem vezet be abortusz tilalmat, és az eddigi alkotmánybírósági gyakorlattal összhangban mindössze a magzati élet védelmét jeleníti meg. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magzat egyenlő védelmet élvezne a megszületett csecsemőkkel” – jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, a Fidesz-KDNP frakciószövetség már a siófoki frakcióülésen egyértelművé tette, hogy kizárólag olyan alkotmányos rendelkezést fog támogatni, ami az 1992-ben elfogadott magzati élet védelmében szóló törvény módosítását nem teszi szükségessé.

A honatya azt tartaná legfontosabbnak, hogy még a „másik oldalon állók is” belássák: közös érdek, hogy minden megfogant élet megszülethessen. „Ezt azonban nem abortusz tilalommal, hanem felvilágosítással és családpolitikai intézkedéssel kell elérni” – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

* * *

Közel hatmillió elvett élet

A KSH adatai szerint csökkent a művi terhesség megszakítások száma 2009-ben: tavalyelőtt 43 200 abortuszt végeztek el hazánkban. Körülbelül a kilencvenes évek közepétől csökken Magyarországon a művi terhesség-megszakítások száma. 1997-ben még 74 564 abortusz történt, 2009-ben 43 200. Az ezt megelőző időszakban, az 1950-es évek közepétől a rendszerváltásig 5 millió abortuszt végeztek el legálisan. Óvatos becslések szerint is napjainkig 6 millió terhesség-megszakítás történt az illegális úton elvégzettekkel együtt.

Akik abortuszon estek át egyszer, vagy többször is, azok a későbbiekben nagyobb eséllyel vetélnek el, vagy hoznak halott magzatot a világra. Megnő a valószínűsége annak, hogy teherbe sem tudnak esni ezek a nők, és nagyobb a kockázat a méhen kívüli terhességre, a koraszülésre és a mellrák kialakulására.

nyitókép: pinkize.hu