Agresszívvá teheti a gyereket a játék

Míg régen - még a tévé és a videójátékok elterjedése előtt - a gyerekek csutkababával és fakockákkal is szépen eljátszottak, addig ma már nehézséget okoz választani az üzletekben elérhető játékok közül. Utóbbit ráadásul az is nehezíti, hogy sok játék nem a legmegfelelőbben hat a gyerekekre - például ahelyett, hogy a logikai gondolkodást vagy a kreativitást fejlesztené, agresszív magatartást eredményez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 09. szabo.daniel

Míg régen – még a tévé és a videójátékok elterjedése előtt – a gyerekek csutkababával és fakockákkal is szépen eljátszottak, addig ma már nehézséget okoz választani az üzletekben elérhető játékok közül. Utóbbit ráadásul az is nehezíti, hogy sok játék nem a legmegfelelőbben hat a gyerekekre – például ahelyett, hogy a logikai gondolkodást vagy a kreativitást fejlesztené, agresszív magatartást eredményez.


A játékboltok polcai és a mesecsatornák reklámjai tele vannak puskákkal, robotokkal, nindzsákkal, ijesztő arcú radírokkal, fogukat vicsorgató mütyürökkel – és akkor még be sem néztünk a videójátékboltba. Már két-hároméves gyerekek is olyan dolgokkal játszhatnak, amelyek agressziót szülhetnek. Nem könnyű hát eldönteni, hogy mi lehet ártalmas, hogy mit engedjünk meg a gyereknek, ami az életkorának és feklettségi szintjének is megfelelő – de nem lehetetlen.

A játékok éppúgy nevelnek, mint a családi környezet

A picik nem kész világnézettel születnek, a viselkedés szabályait a szüleiktől tanulják, valamint a környezetükbeli emberek viselkedését másolják. Az idő előrehaladtával folyamatosan bontakozik ki bájos jellemük, bár a másfél-kétéves koruk körül megjelenő, “én, enyém, nem adom” hármas miatt agresszívnek tűnhetnek, mintha senkire se lennének tekintettel – ilyenkor azonban csak saját határaikat és énjüket fedezik fel. Ez természetes jelenség, melyet az anyuka és az apuka nevelése tarthat kordában.

Csakhogy ahogy cseperednek, a gyerekek gondolkodását, viselkedését és érzelmi világát nemcsak a szűk család, hanem a külvilágból érkező ingerek is egyre jobban befolyásolják. Ezért lehet veszélyes sok olyan játék vagy mese, esetleg számítógépes program, ami a durva viselkedést mutatja meg számukra. A gyerekek utánozva tanulnak, és ugyanúgy, ahogy fakanállal kevergetik a láthatatlan főzeléket, játszanak karatésat is az óvodában egy film hatására. Ami még aranyosnak is tűnhet egészen addig, amíg meg nem sérül valaki. Ha túl sok ilyen külső káros hatás éri a gyereket, akkor deformálódhat az értékítélete, és átveheti a képernyőn látott vagy eljátszott agressziót.