Agyhártyagyulladást okozhat a pneumococcus

A pneumococcus a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve, amely minden életkorban komoly megbetegedéseket okoz, de mégis az öt év alattiak és a 65 év felettiek a legveszélyeztetettebbek. Okozhat középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, de agyhártyagyulladást is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 09. bauknecht.hajnalka

A pneumococcus a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve, amely minden életkorban komoly megbetegedéseket okoz, de mégis az öt év alattiak és a 65 év felettiek a legveszélyeztetettebbek. Okozhat középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, de agyhártyagyulladást is!


A kisgyerekek 60 százaléka a baktériumot a garatban és az orrüregben tünetmentesen hordozza, körbeadogatják egymásnak bölcsődében, óvodában. Amint a nyálkahártya épsége sérül, a baktérium bejuthat a véráramba, és betegségeket okozhat.

Miért veszélyes?

Az öt év alatti gyermekek immunrendszere meglehetősen éretlen, ezért különösen veszélyes a kórokozó. Agyhártyagyulladás esetén a betegség gyakran olyan gyors lefolyású, hogy még az antibiotikum szedésére sincsen idő.

Az idősek a tünetmentes, baktériumot csak hordozó unokáktól kaphatják el a baktériumot, ami egy influenza kapcsán akár halálos kimenetelű is lehet.

Minden életkorban fokozott kockázatot jelent a veleszületett, vagy szerzett immunhiányos állapot, a szerv-, vagy csontvelő-átültetés, a HIV-fertőzés, a lép hiánya, az anyagcsere-betegségek, különösen a cukorbetegség, a lisztérzékenység, a légzőszervek és a keringési rendszer, a máj, a vesék krónikus betegségei.

Oltás

A súlyos betegség átvészelése nem jelent élethosszig tartó védettséget, ezért ajánlja sok orvos az oltást. Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre. Az egyiket öt évesnél idősebbeknek adják, a másikkal, egy konjugált oltóanyaggal a kisebbeket oltják, általában két- és négyhónapos korban, majd 15 hónapos korban egy emlékeztető oltást kapnak. Ha kétévesnél idősebb gyermek kapja az oltást, akkor elegendő egyszer oltani.

A baktériumnak 23 fajtája okozhat véráramfertőzést, melyből hét típus az, amely a gyermekkori fertőzéseknél szóba jöhet. Ez, az 5 év alatti gyermeknél leggyakrabban előforduló hét kórokozó található abban a vakcinában, amelyet a gyermekek immunrendszeréhez alkalmazkodva fejlesztettek ki. 

Akik alapbetegségüknél fogva veszélyeztetettek, ötéves korig 70%-os OEP támogatással kaphatják a teljes oltási sorozatot. Mivel nem kötelező ez a védőoltás, a szülő felelőssége eldönteni, él-e a lehetőséggel, avagy sem.