Alvászavar gyerekeknél és várandósoknál

Kevés anyuka van, aki ne tapasztalná meg, milyen az, amikor gyermek hosszabb-rövidebb ideig nem alszik jól. Mi lehet az oka és mit tehetünk ellene?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 01. bauknecht.hajnalka

Kevés anyuka van, aki ne tapasztalná meg, milyen az, amikor gyermek hosszabb-rövidebb ideig nem alszik jól. Mi lehet az oka és mit tehetünk ellene?


Általában a következő három problémával szembesülünk: nehéz este elaltatni a gyereket, éjszaka felébred, vagy reggel túl korán fenn van. Orvosi problémák is meghúzódhatnak e mögött, de többnyire nem emiatt kell aggódni.

Kisbabák

Az újszülött egész nap csak eszik és alszik, halljuk sokfelől. Aztán amikor megszületik a kicsi, épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Soha nem alszik! Egy kisbaba számára ez a világ teljesen új, ismeretlen, a hangok ijesztőek, szokatlanok, így előfordulhat, hogy ez szorongást vált ki belőle. Az, hogy egy pár hetes csecsemőnél nincsen meg a mindennapos ritmus, egyformaság, még nem baj. Ez kialakul idővel. Fontos, hogy jelezzük neki, hogy éjszaka van (ilyenkor ne játszadozzunk vele, ne kapcsoljunk villanyt), a nappali alváshoz pedig ne csináljunk éjszakai sötétséget, hogy eszébe jusson felébredni időben.

Már egész kicsi korban jó, ha megvan a rituáléja az elalvásnak, így hamar megtanulja, hogy mi után következik az alvás. Igyekezzünk lefekvés előtt megnyugtatólag hatni rá. Ha ébren tesszük be a kiságyba, és magától alszik el, akkor, ha éjszaka felébred, tudni fogja, hol van, nem biztos, hogy felsír. Fél éves koráig persze normális, ha megéhezik éjszaka, de ezután már elvileg nincs szüksége a szervezetének az éjszakai táplálékra.

Rohan a világ

Aztán a másik dolog a rohanó világunk, és az, hogy mi is rohanunk benne. Ezt a baba igencsak megérzi. Ha kiszámítható, nyugodt napja van, és a lakáson kívül csak a parkban sétál babakocsiban vagy kendőben, akkor biztos nem lesz ideges. De ha tömegközlekedésen hurcoljuk, nagyáruházakba visszük bevásárolni, ne csodálkozzunk, hogy a sok inger miatt nem fog tudni jól aludni.

Mozgás és fogzás

Még ha tökéletes alvó is a kisbabánk, vannak időszakok, amik nincsenek jó hatással az éjszakáira.

Ilyen a nagymozgások megjelenése és a fogzás. Gyakran még álmában is gyakorolja az újonnan tanult mozgásokat, jár keze-lába, ettől megijed és felébred. Néhány hét alatt begyakorolja annyira az új mozgásformát, hogy ez az alvásban már ne jelentsen problémát (persze akkor tanul újat, így nem egykönnyen lesz újra nyugodt éjszakánk).

A fogzással járó problémákat is majdnem mindenki ismeri, nagyszülők, dédszülők is csak sóhajtanak egyet, ha kimondjuk a bűvös szót: „jön a foga”. Márpedig az 3 hónapos korától 2 éves koráig bármikor történhet. Van, akinél észre sem venni, hogy kibújt egy új fogacska, mások egész éjszakákat töltenek sírva. Mert úgy tűnik, a fogak éjszaka szeretnek növögetni. Fájdalmasan feszül az íny, lefekvés után hirtelen sír fel. Ha nem muszáj, ne vegyük ki a kiságyból, dörzsöljük inkább be valamilyen e célra való kenőccsel a fogínyt, adjunk neki homeopátiás bogyót.

Az étkezésre is érdemes odafigyelni. Nem kell este megtömni a babát, ha napközben kiegyensúlyozottan, jól evett, de esetleg egy dús tejpép jó hatással lehet az éjszakára. Figyeljünk a vitaminszükségletre is. B1 vitamin hiánya is okozhat alvászavarokat.

Kisgyerekkorban

Másfél-két évesen is előfordulhatnak alvászavarok. A dackorszak idejében állandóan tiltunk, fegyelmezünk, korlátozunk. Lehet, hogy azért ébred éjszaka, hogy meggyőződjön róla, anya szereti-e még mindig.

Kétévesen már félnek a sötétben is. Ne tagadjunk meg tőle egy gyenge fényű lámpát, ha ez megnyugtatja. Ilyenkor már álmodnak is a kicsik, ha rosszat álmodik, nagyon megijedhet, meg kell nyugtatni.

A bölcsőde- és ovikezdés, pelusról való leszokás is mind-mind olyan dolgok, amik megterhelik a gyereket, és alvászavarhoz vezethetnek.

Semmiképpen ne folyamodjunk erőszakos módszerekhez ezekben az esetekben, mert csak rosszabbodhat a helyzet. Inkább sok szeretettel, összebújással próbáljuk oldani a benne lévő feszültségeket, és akkor egyszer csak maguktól megoldódhatnak az alvásproblémák is.

Alvászavarok a terhesség alatt

A pocaklakó köszöni, remekül megvan, még nem próbálják rábírni arra a kedves szülők, hogy nekik megfelelő időben és helyen aludjon, sosem éhes, sosem fázik, így akkor és annyit durmol, amennyi csak tetszik neki.

Nem úgy a kismama. A terhességi alvászavar okai a következők lehetnek:

– vizelési inger

– a pocak növekedésével egyre nehezebb a kényelmes helyzetet megtalálni alváshoz

– a testhőmérséklet is magasabb, emiatt a takaró alatt melege lehet

– hátfájások, lábgörcsök, bizsergések

– amikor a baba már nagyobb, általában akkor rugdosódik, amikor a mama pihenni akar

– a szüléshez közeledve endorfinhormont termel a szervezet, ez élénkítő hatású

– a kismama lelkiállapota is hozzájárulhat az alvászavarokhoz

Megoldás

– Próbáljunk meg oldalra fekve aludni, megtámasztva párnával a hasat és a lábat.

– Meggondolandó egy oldalt fekvéshez való anatómiai párna vásárlása is.

– Relaxáló technikák, terhestorna

– Nyugtató teát igyunk

– Káliumot, magnéziumot, B12-őt, vasat pótoljuk, ha szükség van rá

– Ne kávézzunk!

– Kerüljük a bőséges vacsorát, inkább együnk kevesebbet, és együnk egy kis pótvacsorát később, ha nagyon éhesek vagyunk

– Vegyünk meleg fürdőt lefekvés előtt