Amiért csúszhat a gyermekvállalás

Húgom meglehetősen „későn” született: édesanyám akkor, 34 évesen már le lett szidva, mert túlkorosan merészelt belevágni a gyermekvállalásba. Mindez csupán pár évtizeddel ezelőtt történt, s ma már általános, hogy a nők jelentős hányada 30 éves kor felett kezd családalapításba. Mi lehet ennek az oka? A kései gyermekvállalás előnyei, vélt és valós veszélyei...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 03. czefernek.lena

Húgom meglehetősen „későn” született: édesanyám akkor, 34 évesen már le lett szidva, mert túlkorosan merészelt belevágni a gyermekvállalásba. Mindez csupán pár évtizeddel ezelőtt történt, s ma már általános, hogy a nők jelentős hányada 30 éves kor felett kezd családalapításba. Mi lehet ennek az oka? A kései gyermekvállalás előnyei, vélt és valós veszélyei…


A demográfiai krízis napjainkra sajnos egyre ismertebb fogalommá válik: miközben a legtöbb pár szeretne gyereket, a gazdasági helyzet és az elégtelen életkörülmények sokakat sarkallnak arra, hogy nem, vagy csak a tervezettnél kevesebb gyermeket vállaljanak. Miközben a legtöbben a válság és a pénzhiány számlájára írják ezt a tendenciát, azt is megfigyelhetjük, hogy a társadalom átalakulóban van, s a szülési trendek is kezdenek a pár évvel ezelőttitől eltérő képet ölteni.

Míg néhány évvel ezelőtt egy harminc év feletti nő már jóformán túl öregnek számított a gyermekvállaláshoz, addig ma ez a tendencia visszájára fordulni látszik. A KSH felmérése szerint  a gyerekszülési kedv visszaesése a huszonéves korosztály körében a legnagyobb, s a diplomával rendelkező nők átlagosan 31 éves koruk körül szülik meg első gyereküket. Ehhez jön az adat, miszerint  tavaly már minden hatodik babát 35 év feletti anya szült, s negyven év felett minden eddiginél többen vállaltak gyereket.

A családháló szubjektív összeállítása arról, milyen okok és körülmények vezettek idáig, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a kései kismamaság.

1.

Az orvostudomány fejlődése egyre több helyen nyitott új kapukat: ma már az is lehetséges, hogy valaki szüljön, aki eddig nem tudott, sőt, olyan is előfordul, hogy egy anya 50 felé vállal gyermeket. Emlékezzünk csak Fehér Anna színésznőre, aki a meglepő bejelentés után –  miszerint ötvenen túl végre anya lehet – kapott hideget-meleget a közönségtől!

2.

Sokan csupán biztos egzisztenciájuk megteremtése után fognának családalapításba, mert úgy érzik, a mai bizonytalan világban egy gyerekkel vagy többel már nehezebb dolguk lesz. Később meg már berendezkedtek egy jó kis kényelmes, bonyodalmaktól mentes életre. Aztán ha mégis ketyegni kezd az óra, a kései gyermekvállalás egyéb küzdelmeivel is szembe kell nézniük, hiszen a fogamzóképes korban lévő nők az idő előrehaladtával egyre nehezebben esnek teherbe.

3.

A család válságáról nagyon sok szó esik mostanában, s a kifejezés nem csak médiában terjedt el. Sajnos – ha nem is tudatosan, de kimondva-kimondatlanul ez a tény is ott lapul a gyermekvállalást elodázók életében. Sok elvált szülő gyereke fél a kudarctól, a felelősségtől, vagy megfelelő minta hiányában nem vágn bele a feladatba.

4.

Mai világunkban az egyén boldogulásának egyre nagyobb az értéke. Ha nem értél el az életben ezt vagy azt, nem vagy senki (és érdekes módon az elérendő célok között egyre ritkábban szerepel a gyermekvállalás). Sokkal fontosabb a munka, karrier, külföldi utak tervezgetése, amely a mai fiatalok szemében kihagyhatatlan “feladatnak” bizonyul családalapítás előtt.

5.

Rohanó világunkban egy másik nagy ellenség is felütötte a fejét, ez pedig a stressz, amely köztudottan nem kedvez a gyermekvállalásnak. A meddőség sajnos egyre több olyan párt érint, akiknél semmilyen szervi probléma nem mutatható ki. Ide sorolhatjuk még a különböző negatív környezeti hatásokat és azt, hogy az élelmiszereink is egyre ellenőrizhetetlenebb alapanyagokból készülnek.

És ami a kései gyermekvállalás előnyeit illeti:

  1. Nem fogunk kétségbe esni, hogy lemaradtunk valamiről (Viszont azért igen, hogy meg kell válnunk kellemes, jól bejáratott szokásainktól).
  2. Nem lesz gond a karrierépítéssel, hiszen ha jól csináltuk a feladatainkat, már egész elől tartunk (Viszont rettegünk majd, hogy a kiesés miatt elveszítjük nehezen megszerzett státuszunkat).
  3. Türelmesebbek leszünk a picivel (Vagy csak ráhagyjuk a dolgokat, mert nem akarunk minden aprósággal bajlódni?).
  4. Több időnk jut rá, hiszen nem házépítéssel, pluszmunkával leszünk elfoglalva (Vagy de.)
  5. És ami még jó hír az idősebb kismamáknak, hogy a kötőszövetek lazulása 30 éves kor felett már megkezdődik, így kevésbé kell a terhességi csíkok megjelenésétől tartani (Fogunk viszont félni az egyéb, kései gyermekvállalásból adódó komplikációktól, születési rendellenességektől).