Amikor a gyereket valaki molesztálja…

Van egy 9 éves fiam. Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy a 6 éves szomszéd kisfiúval már napok óta azt játszották, hogy egymás fütyijét bekapták, fogdosták, és a fenekükbe dugdosták....ő gusztustalannak tartotta, de csinálta, mert különben nem játszott volna vele a szomszéd gyerek. Ugye ez még nem jelenti azt,hogy homokos lesz? - Szakértőnk válaszolt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 26. czefernek.lena

Van egy 9 éves fiam. Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy a 6 éves szomszéd kisfiúval már napok óta azt játszották, hogy egymás fütyijét bekapták, fogdosták, és a fenekükbe dugdosták….ő gusztustalannak tartotta, de csinálta, mert különben nem játszott volna vele a szomszéd gyerek. Ugye ez még nem jelenti azt,hogy homokos lesz? – Szakértőnk válaszolt.


Kérdés:

Kedves Zsófia! Van egy 9 éves fiam.Pár nappal ezelőtt kiderült,hogy a 6 éves szomszéd kisfiúval már napok óta azt játszották,hogy egymás fütyijét bekapták,fogdosták,és a fenekükbe dugdosták.Amikor megkérdeztem a fiamat,hogy melyikük találta ezt ki,azt mondta,hogy a szomszéd gyerek.Ő gusztustalannak tartotta,de csinálta,mert különben nem játszott volna vele a szomszéd gyerek.Nagyon el vagyok keseredve,nem tudom,hogy mit tegyünk.Ugye ez még nem jelenti azt,hogy homokos lesz?Egyáltalán ez hogyan fog kihatni a felnőttkorára.Férjem nagyon megszidta,szerintem túlságosan is.Napokig megjegyzéseket tett rá,mint pl.kis köcsög. Várom válaszát! Panni

Válasz:

Kedves Panni!

Zavarba ejtő és ijesztő élménye lehetett a kisfiának – nagyszerű, hogy végül úrrá tudott lenni a szégyenérzetén, és elmondta valahogy, hogy mi történt vele. Első sorban nagyon meg kell erősíteni, hogy milyen bátor és bölcs, hogy ezt meg tudta tenni – akkor is, ha nem egészen magától tette a vallomást.

A vázolt helyzetben az történhetett vele, ami sok más kisgyerekkel: áldozatul esett egy kíváncsi (és elég erőszakos) másik akaratának, és nem volt elég bátorsága kifejezni, hogy ami vele történik, az nem jó, nem akarja. A kezdeményező kisfiú épp abban az életkorban van, mikor nagy szüksége volna a szülei segítségére, hogy a szexualitás világában eligazítást kapjon. Ha túl sok feldolgozhatatlan inger éri ezen a területen, és nem érti ezeket, akkor a természetes kíváncsiság és az érthetetlen, izgalmas információk okozta szorongás oda vezethet, hogy „eljátssza”, ami a fejében van – ahelyett, hogy valakivel beszélni tudna arról, ami foglalkoztatja. Ő is nagyon zavarban lehet most…

Az Önök kisfiának két dologra volna most szüksége. Egyrészt arra, hogy megerősítsék abban, hogy ami történt, arról nem tehet (megszégyeníteni nem jó, mert egészen biztos vagyok benne, hogy már így is rettenetesen szégyelli magát – fontos volna pedig, ha a jövőben is el tudná mesélni, ha valaki visszaél a közelségével), viszont megértik, hogy mennyire rossz élmény lehetett. Fogadják el, hogy ő itt most „áldozat” volt (még akkor is, ha a “tettes” ezúttal egy összezavarodott, maga is segítségre szoruló kisgyerek), ez sokat segít, hogy ő se haragudjon magára. Segítsenek neki szavakat találni, hogy a jövőben merjen tiltakozni, ha számára kellemetlen dolog éri. (A tapasztalatok szerint a szexuális abúzusok megakadályozásának legfontosabb eszköze a gyerekek bátorítása: lehet nemet mondani egy felnőttnek is, egy számára kedves embernek is! Ez azoknak a gyerekeknek, akiket amúgy engedelmességre, együttműködésre nevelünk minden erőnkkel, nem is olyan egyszerű tananyag…)

A másik segítség, amit megadhatnak neki, az, hogy hajlandók beszélni vele arról, ami történt. Lehet, hogy bizonyos dolgokat nem ért, szavai sincsenek rá, és azt sem érti, miért olyan indulatos az apja miattuk. Meséljenek neki arról, hogy a szex két ember között milyen szép lehet, ha szeretetből fakad – és mennyire megterhelő, nem helyén való, ha nem így történik. A homoszexualitást semmiképp nem efféle gyermekkori élmények határozzák meg, viszont a szexualitáshoz, a saját testéhez való egészséges és örömteli viszony kialakulására hatással lehet az, ahogy ezt a nehéz helyzetet együtt fel tudják dolgozni. Amennyiben úgy érzik, hogy a kisfiú elakadt a feldolgozás folyamatában, forduljanak bizalommal gyermekpszichológus szakemberhez, aki támogatni tudja az egész családot ezen az úton.

Bizalmat és bölcsességet kívánva üdvözlöm:

Csáky-Pallavicini Zsófia

www.pasaretipszicho.hu