Amikor a videojáték izzasztja meg a gyerekeket

Nemcsak a lövöldözések, hanem az egymás segítésére épülő játékok is magukkal ragadják a gyerekeket - derült ki abból a tesztből, amelyben többnyire mozgásra alapuló konzolos játékokat próbáltunk ki. Vajon mi a jó taktika arra, hogy a szülők mennyi ideig engedjék játszani a gyerekeket, és milyen előnyei vannak a mozgásos játékoknak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 26. szabo.daniel

Nemcsak a lövöldözések, hanem az egymás segítésére épülő játékok is magukkal ragadják a gyerekeket – derült ki abból a tesztből, amelyben többnyire mozgásra alapuló konzolos játékokat próbáltunk ki. Vajon mi a jó taktika arra, hogy a szülők mennyi ideig engedjék játszani a gyerekeket, és milyen előnyei vannak a mozgásos játékoknak?


Egy kisebb gyermek esetében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen játékot választ a szülő: nem csupán az számít, hogy a játék ne legyen erőszakos, de az irányítása sem lehet túl bonyolult, mert akkor nem örömöt, hanem hisztit vált majd ki a gyerekekből.

Bár minden boltokban megvehető játékprogram dobozán szerepel az egységes európai korhatárbesorolás – ezt PEGI-nek hívják -, ez csupán azt mutatja meg, hogy a játék tartalma milyen jellegű, tehát például található-e benne utalás cigarettázásra, drogokra vagy erőszakra, hallható-e csúnya beszéd. A PEGI-besorolásból azonban azt nem derül ki, hogy hány éves korú gyermek készségei szükségesek egy adott játék használatához, azaz mennyire nehéz például annak irányítása, vagy meg tudja-e oldani benne a logikai feladványokat egy olvasni nem tudó gyermek.