Amikor szárnyal a fantázia

A fantázia szárnyal, megszűnik a különbség a valóság és a képzelet között, bárkiből bármi lehet, miénk a lehetőségek tárháza - ez a szerepjáték. Fontos a jelenléte a gyermek életében, nem is egy okból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvodás
2017. november 13. Babaszoba
Az óvodás korú, 6 év alatti gyerekek egyik fontos fejlődési állomása, amikor szerepjátékokat kezdenek el játszani. Már 2 éves koruk után elkezdődik, hogy a felnőtteket utánozva olyan helyzeteket teremtenek, amelyekben eljátszhatják a tőlük ellesett szokásokat, cselekedeteket – de az egyszerű utánzáson túl itt már a fantáziájuknak is jelentősen szerepe van. A szerepjáték kisiskolás korig a gyerekek legkedveltebb játékformája, amely nem csak szórakoztatja őket, de rengeteget tanulnak is belőle, és számos pozitív hozadékkal jár.

Eljátszani a való életet

A szerepjáték, ahogy azt a neve is mutatja, megtanítja a gyerekeknek azt, milyen alapvető szerepek várnak rájuk az életben. A kisgyermek a játék során dolgozhat, tanulhat, anyuka, apuka lehet, vásárolhat, építkezhet – számos olyan szituációba kerül, amellyel később találkozni fog. Az elsődleges minták természetesen itt is a szüleik lesznek, és esetleg más, hozzájuk közel álló felnőtteket – nagyszülők, óvó néni – is lemásolnak. A szerepjátékban a gyerekek egy saját valóságot teremthetnek, és ebben megeleveníthetik azokat a tapasztalatokat, érzelmi benyomásokat, amelyek valamilyen hatással voltak rájuk.

Szabályok és normák elsajátítása

A szerepjátékok során a gyerekek eljátszhatják, gyakorolhatják azokat a viselkedési mintákat, amelyeket később a valóságban is alkalmazni fognak. Éppen ezért a társadalmi szabályok és normák tanulásának az egyik legfontosabb eszköze ez a fajta játék, hiszen a gyerekek itt sajátíthatják el azt, hogy az egyes szituációkban mit szabad tenniük, és mit nem. A gyerekek a szerepjátékok során nem érzik azt, hogy ők most játszanak, számukra a szituáció, amiben éppen vannak, egy nagyon komoly helyzet, amit annyira szigorúan vesznek, mint majd egy valódit a későbbiek során.
A cikk folytatásához kattintson ide.