Amikor tilos a tej

A szoptatás során kisbabánk minden olyan ételből kap, amit mi fogyasztunk, így lesz tápláló és a baba immunnrendszerét védő hatású az anyatej. Ám a szokásos tiltólista (alkohol, dohányzás, fűszeres ételek) mellett jó, ha tudjuk, hogy néhány alapvető élelmiszert is ajánlatos elkerülnünk magzatunk védelme érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 24. czefernek.lena

Az anyatejes táplálás az egyik legfontosabb momentum egy kisbaba életében: a teljes táplálék-szükségleten felül védelmet és vitaminokat valamint az édesanyához való kötődést is ez biztosítja. Ám ha az anyuka nem figyel oda étrendjére, könnyen lehet, hogy sokkal inkább árt babájának a szoptatással.


 

Az egyik leggyakoribb problémát az édesanya által elfogyasztott tehéntej jelenti. Sajnos a közhiedelem szerint a tejfogyasztás fokozza a tejtermelést, ám ez valójában nem igaz. Arról nem is beszélve, hogy a tejcukor és a tejfehérje sok kisbabánál allergiás reakciókat válthat ki. Ezek igen széles skálán mozognak a bőrpírtól elkezdve az emésztési problémákon át az izomfeszülésig. Ezért aztán – a problémát megelőzendő – nem árt, ha allergiás reakciók híján is csínján bánunk a tejtermékek fogyasztásával a szoptatás idején.

Egy másik, kevésbé közismert tény, hogy a szoptatós anyukának ajánlatos kerülnie a túlzott finomított cukor bevitelt. Ezek anyatejes táplálás során a baba szervezetébe kerülve előszobát nyitnak az elhízás és a különböző szívbetegségek előtt. Szintén kerülendőek a rostos és félkész, így tartósítószerben gazdag élelmiszerek, valamint az erős fűszerek, gyógyszerek és gyógynövények is.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek tiltólistára kerülhetnek a szoptatás alatt.

Tejtermékek, rostos ételek

Az egészségesnek hitt ételek sem mindig jók. Míg a tej néhány babánál allergiás reakciót válthatnak ki, addig a rostos teljes kiőrlésű pékárú gyomorpanaszokat eredményezhet a kicsinél.

Alkohol, Cigaretta, Kávé

Míg a dohányzás teljes mértékben tilos, addig egy könnyű  sör, vagy napi egy-két kávé még a szoptatás során is megengedett.

Cukor, édesítőszer

A cukor káros hatását fentebb már említettük, de jó tudni, hogy az édesítők is bekerülnek az anyatejbe, ráadásul némelyik rákkeltő hatással is bír.

K betűs zöldségek

Az úgynevezett „K betűs zöldségeket” is ajánlatos elkerülni (ide tartozik a karalábé, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó, de a borsó és a bab  is) . Ezek haspuffadást és kellemetlen fájdalmat okoznak a babának, nekünk pedig álmatlan éjszakákat. A zöldségeket egyébként is mindig csak alaposan megmosva és megpucolva szabad fogyasztani, a különböző permetezőanyagok miatt.

Tartósítószerrel készült élelmiszerek

Mivel a baba szervezete még érzékenyen reagál minden idegen anyagra, kerüljük az instant ételeket, konzerveket, és inkább saját magunk által készített, tartósítószer és színezékmentes ételeket fogyassszunk.

Bogyós, savas gyümölcsök

A citrusfélék gyomorégést okoznak, míg a bogyós gyümik szintén puffasztanak. A baba érdekében most ne egyél narancsot, szedret, málnát, ribizlit!

Csípős, fűszeres ételek

Nem csupán a csípős ételeket, de az erős fűszereket is kerüljük. Előbbiek gyomorpanaszokat okoznak, míg az olyan anyagok, mint például a curry vagy a fahéj képesek megváltoztatni az anyatej ízét is.

Halak, húsok

A szoptatás alatt fogyasszunk sovány húsokat, és teljesen hagyjuk el a zsíros darabokat, valamint a májat, velőt, vesét. A halakkal is óvatosan bánjunk, ne együnk semmit nyersen és kerüljük a cápát, kardhalat és királymakrélát (higanytartalmuk miatt). Ha tonhalra vagy lazacra vágyunk, csak heti egyszer és csak kis adagot fogyasszunk!

Gyógynövények

A gyógyszerek alternatívájaként felmerülő gyógynövények fogyasztásával is csínján bánjunk, mert ezek is belekerülhetnek az anyatejbe és a picire is hathatnak. Még a szoptatás alatt ajánlott fűféléket is csak kis dózisban fogyasszuk, és mindig figyeljük, milyen reakciót váltanak ki kisbabánknál!