„Anya lettem, de attól még Én is itt vagyok!”

Szülővé váláskor sok nő már nem olyan elégedett magával, mint a gyermek érkezése előtt. A csalad.hu szakértője szerint ha minőségi időt fordítunk magunkra, és anyaként is megtartjuk a kedvenc tevékenységeinket, kevesebb eséllyel alakul ki az önbizalomhiány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
önbizalom
2019. április 17. csalad.hu

A maximalizmus és az anyaság ne járjon kéz a kézben!

– Az önbizalomhiány az élet minden területére kihat: az egészségre, a párkapcsolatra, a karrierre. Az élethez való hozzáállás változik meg, ha nem vagyunk megelégedve saját magunkkal – állítja Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta. – Ha valakit felkészületlenül ér az anyaság, ráadásul perfekcionista, megfelelni vágyó nő, esetleg szorongó típus, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nála egy önbizalomhiányos állapot. Hiszen a vágyott cél, a tökéletes anya szerep elérhetetlen. Ebben az esetben az segít, ha felismerjük a problémát, és tudatosan kezdünk dolgozni rajta. El kell fogadnunk, hogy a gyermekünknek elegendő az „elég jó” anya, meg kell tanulni megengedőbbnek lenni magunkkal szemben.

Igenis fontos a testmozgás!

– A másik ok, amiért sok kismama nem elégedett magával, az a megváltozott teste – folytatja Enikő. – Igaz, hogy egy-egy átvirrasztott éjszaka után egyetlen porcikánk sem kívánja a sportot, de próbáljuk leküzdeni a kezdeti nehézségeket! Amint átlendülünk a holtponton, megérezzük a mozgás adta boldogságot és frissességet. Ráadásul ahhoz, hogy elkezdjük újra szeretni a testünket, még csak azt sem kell megvárni, hogy valóban elinduljunk a fogyás útján. Már attól szebbnek érezzük magunkat, hogy elkezdtünk tenni valamit ennek érdekében! Ezt a pozitív változást a párunk is észlelni fogja, és itt el is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz…

A boldog párkapcsolathoz kell az egészséges önbizalom

– Ha teszünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, az máris tartást, magabiztosságot eredményez. Ez pedig vonzó a párunk számára is. Nem arról van szó, hogy 80 kilóról 50-re kell fogyni, mert csak úgy fogunk tetszeni kedvesünknek (bár tény, hogy nem szerencsés, ha túl nagy a változás mértéke a kapcsolat kezdetéhez képest), hanem arról, hogy az önbizalommal teli nő kívánatosabb. Töltsünk a párunkkal minőségi időt akkor is, ha pici gyermekeket nevelünk, mert nagyon fontos, hogy férj és feleségként is működjünk, ne csak szülőkként. Ha szeretve érezzük magunkat egy párkapcsolatban, akkor értékesebbnek is tartjuk magunkat. A gyermekek nem sínylik meg azt a kis időt, amíg mi kettesben vagyunk a kedvesünkkel, és addig más vigyáz rájuk. Ellenben a rossz házasságot, és a boldogtalan anya látványát annál inkább.

A bejegyzés folytatásához kattints.

Fotó: Pixabay