Anyatej kontra tápszer – melyiket válasszam?!

Magyarországon évente 1 700 000 doboz kezdő tápszer fogy alig 90 000 szülés mellett. A szülés után hazánkban jelenleg az édesanyák 90 százaléka kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval meghaladja az EU átlagát (60%). A mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7 százalék körül állapodott meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 27. bencze.aron

Magyarországon évente 1 700 000 doboz kezdő tápszer fogy alig 90 000 szülés mellett. A szülés után hazánkban jelenleg az édesanyák 90 százaléka kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval meghaladja az EU átlagát (60%). A mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7 százalék körül állapodott meg. Noha a tendencia emelkedik, mégis döbbenetes az a tény, hogy 2004-ben a hat hónapig kizárólagosan szoptatott babák aránya még mindig csak 36 százalék volt.


Anyatej? Nem kérdés!

Az anyatej a legideálisabb a csecsemők számára. A tehéntejjel ellentétben az anyatejben levő tejfehérje alkalmasabb a kisded anyagcseréjéhez, emellett a zsírok is könnyebben emészthetőek és jobban felszívódnak, és nem utolsó sorban védi az újszülöttet a betegségek, a fertőzések és az allergia ellen.

Az anyatejen keresztül a gyermek immunrendszere is erősödik, ugyanis antitesteket kap a kicsi szervezete a betegségek legyőzésére. Például ha az anya meghűl, szervezete antitesteket termel. Az orvosok szerint így a gyerek is védett lesz a hűléssel szemben. Az is lehet, hogy el sem kapja a betegséget, vagy ha mégis, akkor könnyebb lefolyású lesz, és ez is csak akkor következik be, ha az anya nem az elejétől szoptatta gyermekét.

Az első három hónapban egy egészséges csecsemő megfelelő táplálékfelvétel mellett hetente átlagosan 200 grammot gyarapszik. Ezzel kapcsolatosan egyetlen dologra kell mindenképpen odafigyelnünk: a gyerek túlsúlyos lesz, ha az anya bizonyos gyógyszereket vagy több gyógyszert is szed. Fontos tudni azt is, hogy az édesanya étrendje nagyban befolyásolja az anyatej minőségét és mennyiségét. A felmérések szerint Magyarországon a csecsemőknek mindössze egyharmada kap kizárólag anyatejet hathónapos koráig.

Mit tehetünk, ha nincs anyatej?

Az anyatej semmilyen más tejjel nem helyettesíthető. Ennek oka, hogy bár a tehéntej és a biotej azonos energiatartalmú, mint az anyatej, előbbieknek magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami pedig megterheli a baba szervezetét. Az anyatej viszont élelmi rostokban gazdag, ami a gyermek fejlődésének szempontjából elengedhetetlen. Az anyatej szénhidrátban is gazdag és tartalmazza a tejcukor lebontását segítő enzimet is. Mivel a tápszerekből ez hiányzik, így azok a babáknál gyakran puffadást, hasgörcsöt okozhatnak.
Anyatej hiányában a külön erre a célra szolgáló anyatej-helyettesítő tápszerek használatát kell igénybe vennünk. Ezeket 1-es jelzéssel láttak el, jelezve a táplálás első fokát, és ezt a típust körülbelül öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának.

A hazánkban forgalomban levő kezdő tápszerek mindegyike szigorú minőségellenőrzésen esik át, ezért alapvetően mindegy, hogy melyiket kapja, azonban a döntést mindig bízzuk a gyerekorvosra. A szakember tudja ugyanis eldönteni, hogy a babának mire van szüksége, van-e hajlama az allergiára, és hogy mikor éri el a kort, amikor új tápszert vezethetünk be. Fontos szempont az is, hogy az orvosi vényre felírt tápszerek támogatást élveznek. Módosított tehéntej-fehérjéből készült táplálékot hároméves korig adhatunk a babáknak.