Anyukák, irány a szemészet!

Akár gyermekünk továbbtanulásába, karrierjébe is kerülhet, ha nem figyelünk oda kellően a szeme egészségére. Egy korán felismert rendellenességet jó eséllyel lehet javítani, de legalább szinten tartani, ha azonban később derül ki a baj, maradandó lehet a probléma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 28. szabo.daniel

Akár gyermekünk továbbtanulásába, karrierjébe is kerülhet, ha nem figyelünk oda kellően a szeme egészségére. Egy korán felismert rendellenességet jó eséllyel lehet javítani, de legalább szinten tartani, ha azonban később derül ki a baj, maradandó lehet a probléma. Mikor érdemes illetve szükséges kisgyermekeknél az első szemvizsgálat? – kérdeztük az orvosi és alternatív  módszereket ötvöző Dr. Ozsváth Máriától.


A doktornő szerint az első szemvizsgálat már egész pici korban lehetséges. Különösen akkor fontos ez, ha elváltozást észlelünk a gyermeken. Ha a szülő észreveszi, hogy váladékozik a gyerek szeme, és nem javul a kezelésre, nagy valószínűséggel a könnycsatorna elzáródás lehet a háttérben. Amennyiben ez így van, minél hamarabb szükséges felszabadítani orvosi beavatkozással az elzáródott könnycsatornát.

A másik gyakori eset, amikor a gyerek két szeme nem párhuzamos állású, esetleg kancsalnak látja a szülő. Ilyenkor is érdemes minél hamarabb felkeresni a szemorvost, hogy kellő időben kiküszöböljék a későbbi tompa látás kialakulását.

A tompa látás – magyarázza Ozsváth Mária – gyakorlatilag azt jelenti, hogyha a gyerek nem kapja meg időben a szükséges szemüveget – esetleg megkapja, de nem viseli az előírásnak megfelelően -, később már semmiféle szemüveggel, kontaktlencsével, és műtéttel sem lehet javítani a tompa látó szemén az éleslátást.

A szakember szerint a magyar szülők hozzáállása igen változó: vannak aggódó anyukák, akik rendszeresen viszik szűrésre a gyereket (még akkor is, ha nem észlelnek semmi szemészeti elváltozást), és vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel.

Természetesen – mondja – sokkal jobb eset az előbbi, hiszen vannak olyan szemhibák, melyeket a laikusok nem észlelhetnek. A szemorvos viszont időben ki tudja szűrni az ilyen elváltozásokat, és nem akkor derül ki a gond, amikor már késő és nem lehet segíteni a tompa látás visszafejlesztésével.

A tudomány jelen állása szerint egyébként a tompa látás nem gyógyítható. Mégis bizonyos alternatív megoldásokkal (lézeres akupunktúra, szemtorna) lehet próbálkozni. Azt viszont tudni kell – hangsúlyozza Ozsváth Mária -, hogy az alternatív megoldások nem helyettesítik a szemüveget, csak megakadályozhatják a látás tovább romlását.

Szűrésre járni azért is elengedhetetlen, mert amennyiben már kialakult a tompa látás, nincs visszaút. A szülő akár azzal is szembesülhet a továbbtanulásnál, hogy gyermeke nem választhat bizonyos szakterületet, mert gyenge hozzá a szeme. Ez pedig a jövőjébe is kerülhet.