Apa bizony máshogy játszik

Az apák és az anyák játékstílusa sok esetben eltérő, de remekül kiegészítik egymást, ráadásul az apás játékok is erőteljesen fejlesztik a gyerekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlődés
2018. október 16. Babaszoba
Apából is sokféle van, ezzel együtt ki lehet mondani, hogy gyakran máshogyan játszanak gyerekeikkel, mint az anyák – ennek pedig másfajta pozitív hatásai lesznek aztán a gyerekek fejlődésére. A hatások pedig számottevők, hiszen még el sem kezdődött az igazi játék, az apák már azzal is tanítanak valamit gyermeküknek, ahogyan a kezükbe veszik őt: megfigyelések szerint ugyanis a férfiak gyakrabban emelik fel a gyerekeket úgy, hogy nem feléjük, hanem ugyanabba az irányba néznek, mint ők maguk (vagyis mintegy kifelé) – amivel azt kommunikálják a gyerekek felé, hogy itt van előttük egy egész világ, amelyet lendületesen felfedezhetnek, birtokba vehetnek.

Sebesebben, féktelenebbül

Ami aztán a nagy, tágas világban megvalósuló konkrét játékhelyzeteket illeti, az apákra inkább jellemző ezekben a testi aktivitás: előszeretettel birkóznak gyermekeikkel, szaladnak velük vagy utánuk sebesen, pörgetik meg vagy dobják fel őket a levegőbe. Ezek az aktív mozgásformák különböző agyi területeket stimulálnak, ennek révén pedig fejlődik a gyerekek tartása, egyensúlyérzéke, látása és koordinációja – sőt az apákkal folytatott energiadúsabb, harsányabb játékok a megfigyelések szerint jót tesznek a gyerekek társas képességeinek is (főleg kisiskoláskorban). Nem beszélve arról, hogy mint szinte mindenfajta testmozgás, természetesen az ilyen játék is jót tesz az érzelmi egyensúlynak, a csontoknak, az izmoknak, az immunrendszernek és úgy általában az egészségnek.