Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Apa bizony máshogy játszik

Apa bizony máshogy játszik

Az apák és az anyák játékstílusa sok esetben eltérő, de remekül kiegészítik egymást, ráadásul az apás játékok is erőteljesen fejlesztik a gyerekeket.

Babaszoba,
Apából is sokféle van, ezzel együtt ki lehet mondani, hogy gyakran máshogyan játszanak gyerekeikkel, mint az anyák – ennek pedig másfajta pozitív hatásai lesznek aztán a gyerekek fejlődésére. A hatások pedig számottevők, hiszen még el sem kezdődött az igazi játék, az apák már azzal is tanítanak valamit gyermeküknek, ahogyan a kezükbe veszik őt: megfigyelések szerint ugyanis a férfiak gyakrabban emelik fel a gyerekeket úgy, hogy nem feléjük, hanem ugyanabba az irányba néznek, mint ők maguk (vagyis mintegy kifelé) – amivel azt kommunikálják a gyerekek felé, hogy itt van előttük egy egész világ, amelyet lendületesen felfedezhetnek, birtokba vehetnek.

Sebesebben, féktelenebbül

Ami aztán a nagy, tágas világban megvalósuló konkrét játékhelyzeteket illeti, az apákra inkább jellemző ezekben a testi aktivitás: előszeretettel birkóznak gyermekeikkel, szaladnak velük vagy utánuk sebesen, pörgetik meg vagy dobják fel őket a levegőbe. Ezek az aktív mozgásformák különböző agyi területeket stimulálnak, ennek révén pedig fejlődik a gyerekek tartása, egyensúlyérzéke, látása és koordinációja – sőt az apákkal folytatott energiadúsabb, harsányabb játékok a megfigyelések szerint jót tesznek a gyerekek társas képességeinek is (főleg kisiskoláskorban). Nem beszélve arról, hogy mint szinte mindenfajta testmozgás, természetesen az ilyen játék is jót tesz az érzelmi egyensúlynak, a csontoknak, az izmoknak, az immunrendszernek és úgy általában az egészségnek.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Iskola, ahol tényleg pedáloznak a diákok

Egy angliai iskola érdekes megoldással próbálja meg edzésben tartani a tanulókat. Egyszerű pedálos lábgépeket vásároltak és helyeztek el a padok...

Close