Apa is tud anya lenni

Persze nem örökre és nem minden minőségben, de egy időre biztosan be tud ugrani. Egy fiatal budapesti házaspár elmesélte, hogyan cserélt helyet néhány hétre apa és anya, és hogyan változott át ezáltal a családjuk, de főként kislányuk élete.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. február 13. Dívány

Miközben saját baba-mama márkájuk termékein dolgoznak, egy baba-papa mozgalmat is indítottak azzal a céllal, hogy tovább oldódjanak az anyai és apai szerepeket övező sztereotípiák: például miért ne pelenkázhatnák a babákat apák a reklámokban? Történetük jól mutatja, milyenek a friss anyák hétköznapjai, de van ötletük arra is, hogyan vonjuk be az apákat a feladatokba, a gyerekek körüli teendőkbe. Az apák szerepe ugyanis ugyanolyan fontos, mint az anyáké, és közben elképesztő hozadéka is van.

Bogi és Adorján a saját vállalkozásukban dolgoznak, kislányuk 11 hónapos volt, amikor az anyukának el kellett kezdenie tanulni az államvizsgájára, és ezzel egy igazi nagy változás kezdődött mindhármuk életében, ugyanis a hagyományos anyai teendőket az apa vette át.

“Három éve otthonról dolgozom, a saját vállalkozásunkban, tehát nem kellett bejárnom egy konkrét munkahelyre, de nyilván attól még munkám volt, cégünkben kézműves babatermékeket készítünk” – kezdte a történetüket Adorján.

Bár lelkes apukaként már az első pillanattól kivette a részét a teendőkből, egyszer csak eljött a pillanat, amikor Boginak el kellett kezdenie a tanulást. Eleinte azt gondolták, elég lesz annyi idő, amíg a kislány bölcsődében van, ám nem így lett, hanem az apuka kezdett nagyobb részt vállalni a gyermekgondozásból.

Ha egy férfi párja gyereket vár, azt kérdezzük tőle, hogy van a felesége. Később arról érdeklődünk, hogy van a baba és az anyuka. Néha megkérdezhetnénk azt is, ő hogy van.

Az apa három szintet járt be

Adorján lelki szinten három részre osztja azt az időszakot, amikor Bogi kevésbé volt benne a mindennapi teendőkben. “Az elején szembesülnöm kellett azzal, hogy nem tudom azt mondani egy egyévesnek, hogy “még ezt a sort leírom” vagy “várj, még ezt a videót megszerkesztem.

A bejegyzés itt folytatódik.