Asztmás gyereknek is kell a testmozgás!

Ha a gyerek fizikai terhelésre rendszeresen befullad, nehezen veszi a levegőt, akkor kerülni fogja a testmozgást, így azonban idővel nemcsak az asztmájával, hanem a plusz kilók miatti következményekkel is meg kell küzdenie.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. november 21. Babafalva

Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint ezért a megoldás nem a sport kerülése, hanem a rendszeres testmozgáshoz való feltételek biztosítása.

Gyakori tévhit: nem a szteroid miatt hízik el!

Az inhalációs szteroidok a leghatásosabb gyulladáscsökkentők, az asztma kezelésének alapjai, semmivel nem helyettesíthetők. A szteroid tartalmú gyógyszerekről ismert, hogy szedésük következtében nem ritka az akár jelentősebb mértékű elhízás. Ez azonban nem igaz az asztma kezelésében használt, inhalációs szteroidokra. Az asztma kezelése során alkalmazott szteroidok belélegzéssel jutnak a tüdőbe, ahol kizárólag helyi hatást fejtenek ki. Ennek megfelelően a mellékhatásaik is helyben jelentkeznek, rekedtséget, szájgombásodást okozhatnak – ezt a használatukat követő alapos szájöblítéssel lehet megelőzni.

Két választás létezik

Az asztma és az elhízás kapcsolata tehát nem a gyógyszerekre vezethető vissza, oka a mozgásszegény életmód. A tudat, hogy gyermeked bármelyik pillanatban befulladhat a pályán vagy a tornás foglalkozáson az oviban, aggasztó.

A bejegyzés itt folytatódik.