Átlag tíz évet vesz el az emberi életből a légszennyezettség

A szennyező porrészecskék légköri koncentrációjának - köbméterenkénti - 10 mikrogrammnyi emelkedése átlagosan 9-11 évvel rövidíti meg a szennyezett területeken élők várható élettartamát - derült ki az Ecological Indicators című folyóiratban közölt új tanulmányból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2017. július 04. Origo

Háromszor nagyobb a kockázat az USA-ban, mint Európában

A dániai Aarhusi Egyetem munkatársa, Mikael Skou Andersen szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező apró részecskék erősen szennyezik a levegőt, ami az érintett területen élőknél korai halálozást okozhat.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorításával csökkenne a légszennyezettség, aminek egészségi és anyagi haszna is lenne – olvasható az eurekalert.org. tudományos hírportál. A légszennyezettség okozta korai halálozásból eredő költségek kiszámítása azonban bonyolult, és más-más becslések születnek.

Az eltérő számítási módszerek miatt például a fosszilis tüzelőanyagok használatából eredő levegőszennyezettség a becslések szerint háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.

Hét és fél millió dollárt ér egy élet

Az Egyesült Államokban a légszennyezettség csökkentésére irányuló költség-haszon elemzést a megmentett életek számára alapozzák, ahol minden élet 7,4 millió dollárt ér.

A cikk folytatásáért kattintson ide!