Az anya és a baba tánca – ilyen a könnyű szülés

A várandósság alatti rendszeres testmozgás sokat segíthet a szülés során, de ha biztosra akarunk menni, akkor naponta több száz guggolást kell csinálnunk – hangzott el Ina May Gaskin amerikai bába budapesti továbbképzésén. A workshopon a szülésre való felkészülésen kívül szó esett még a vajúdás alatti evésről és ivásról, valamint a szülőséggel járó felelősségről is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. december 03. Dívány

November elején immár negyedik alkalommal látogatott Magyarországra Ina May Gaskin, a világhírű bába, akit 2011-ben az alternatív Nobel-díjként számon tartott Helyes Életmód Díjjal tüntettek ki, és akiről egy szülészeti fogást is elneveztek. A 78 éves asszony több mint 150 résztvevőnek tartott workshopot Budapesten a szülés élettani folyamatairól, az étel és ital fontosságáról, valamint különböző fekvési rendellenességek kibogozásáról. Az eseményen bábák, szülésznők, orvosok és édesanyák vettek részt, akik közül többen Szerbiából, Csehországból, Horvátországból vagy Romániából érkeztek.

A szülés az anyák maratonja

„Ina May szerint a szülés egy élettani folyamat, és az anyát helyszíntől és módszertől függően tiszteletben kell tartani. Nem mondjuk meg neki, hogy mire van szüksége, mert az már beavatkozás az ő természetes dinamikájába. Gyakran előfordul, hogy az anya bekerül a rendszerbe, és elveszíti a kapcsolódást saját magával. Ezért is van ennyi beavatkozás és császármetszés, mert az anya kikerül a saját folyamatából. Olyan ez, mint mikor az ember szeretkezik, és közben felébred a gyerek. Utána már nem olyan könnyű visszahangolódni” – mondja Dézsi Réka dúla, anyamentor, párkapcsolati és önismereti tréner, a workshop szervezője, akivel a rendezvény után pár nappal találkoztam.

„Egy maratonfutó nem éhesen kezd el futni, és közben is rendelkezésére áll a pótlás, valamint az energiaitalok, hogy végig tudja csinálni. A szülés pedig az anyák maratonja” – idézi a szervező Gaskint. „Azok az elvek, melyek alapján a szülő nőket nem engedik enni és inni, már rég elavultak. Már nem olyan az anesztézia és az általános érzéstelenítés, mint amikor ezt bevezették, ezért jó eséllyel az asszonyok kis százalékánál kerül csak sor császármetszésre. Viszont nagyon sokan pont azért jutnak oda, mert elfogy az energiájuk. A szőlőcukornak pedig az előnyei mellett hátrányai is lehetnek, mert hirtelen felcsapja a vércukorszintet, ám ha kiürült, sokkal alacsonyabbra zuhan, mint előtte.”

A cikk itt folytatódik.