Az anya vérnyomása befolyásolhatja a baba nemét

Az American Journal of Hypertension című folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint az édesanya vérnyomása hatással lehet arra, hogy fia vagy lánya születik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. október 19. Babaszoba

Számos módszer és hiedelem kering a köztudatban, melyek segítségével az anya megjósolhatja, hogy mi lesz a születendő gyermek neme, ám sajnos ezek egyike sem tudományosan bizonyított. Néhány évvel ezelőtt azonban egy olyan kutatás is napvilágot látott, melyben babavárás előtt álló fiatal nők egészségi állapotát követték figyelemmel. Alaposan megvizsgálták őket a “toborzás” napján, majd ezt megismételték, mikor valóban teherbe estek, miközben várandósok voltak, és végül a kisbabájuk megszületésekor is.

Miután összevetették a vérnyomás, koleszterin-, glükóz és triglicerid szintjeiket, arra jutottak, hogy a szisztolés vérnyomás (az vérnyomásértékek közül az első) azoknál a nőknél, akiknek fia lett, valamivel magasabb, átlagosan (106 higanymilliméter/mmHg) volt, azoknál pedig, akiknek lánya született, valamivel alacsonyabb (103,3 mmHg) volt.

A bejegyzés folytatásához kattints.