Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Az anyává válás véglegesen megváltoztatja az agyat

Az anyává válás véglegesen megváltoztatja az agyat

Egy kutatás során a serdülőkor változásaihoz hasonló folyamatokat figyeltek meg az anyák agyi felépítésében.

Dívány,

A „mami agynak’ is becézett jelenség ezek szerint valódi, mérhető folyamatok eredménye: egy a Nature Neuroscienceben megjelent kutatás szerint a szürkeállomány veszteség azt a célt szolgálja, hogy az anyák erősebben kötődhessenek a babáikhoz. Eddig korántsem volt egyértelmű, mi történik az anyák fejében a terhesség alatt, volt olyan kutatás, ami a verbális emlékezet a harmadik trimeszter alatt kimutatható romlását állapította meg, más tanulmányok ugyanakkor semmilyen változást nem figyeltek meg az anyák kognitív képességei terén. A Greater Good beszámolója alapján azonban úgy tűnik, egy új kutatásnak sikerült egyértelműsítenie, milyen folyamatok mennek végbe a terhes nők agyában.

A kötődést segíti

A friss kutatás során 25 első gyerekével terhes anya szülés előtti és utáni, 20 éppen terhes nő, 19 akkor először apává váló férfi, és 17 gyermektelen férfi agyának állapotát vizsgálták meg. Az MRI vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása után arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy a terhes anyák szürkeállományában jelentős változások mennek végbe a terhesség alatt. Ezek a változások kizárólag a terhes nőket érintették, és az agy azon területein jelentkeztek, amelyek a szociális képességek fejlesztésével és az érzelmi kötődések kialakításával hozhatók kapcsolatba. Mindez nagyban hasonló a serdülőkori pszichoszociális alkalmazkodást elősegítő szinaptikus „visszametszés” folyamatához, amelynek során szintén fölöslegesnek ítélt idegsejtek közötti kapcsolódásoktól szabadul meg az agy.

 

A cikk ide kattintva folytatódik!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Bikinimodellek “bőrhibákkal”

A modellek sem tökéletesek? No lám. Az ausztrál Fashionjournal.com.au, majd nyomukban a Dívány írta meg, hogy az ismert online bolt,...

Close