Az apa is kell az egészséges testképhez!

A lányok egészséges testképének kialakulásában és fenntartásában különösen fontos szerepe van az édesapáknak – hívják fel a figyelmet a szakértők. A média torzító hatása miatt már 6-10 éves gyermekek is az alakjuk miatt aggódnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2017. november 19. Család.hu

A korábbiaknál sokkal fiatalabb korban jelentkeznek a gyermekeknél a testképzavarok – hívják fel a figyelmet szakértők az Independent című lapban. A brit Common Sense Media jelentése szerint sok esetben a szigetországban élő lányok már öt esztendős korukban kifejezik elégedetlenségüket testükkel, 10 éves korukra pedig 80 százalékuk megpróbálkozott valamilyen fogyókúrával! A helyzetet csak tetézi a média, a tévéműsorok és -sorozatok lány szereplőinek 87 százaléka kifejezetten sovány, sokszor pedig egyenesen alultáplált – hívják fel a figyelmet a probléma gyökereire. A jelenség hatással van a 10 év alatti fúkra is, de nem olyan mértékben, mint a lányokra.

A kutatás készítői megjegyzik, hogy a rajzfilmekben a hősnők mindig ideális testalkatúak, és hatalmas szemük van. Abban az esetben, ha valamelyik szereplő túlsúlyos, általában ő képviseli a mesében a negatív oldalt, aki ügyetlen, vagy egyenesen béna, de szinte biztosan nem része a csinos főhősök köreinek, sőt, általában barátai sincsenek (vagy ők is pont olyan vesztes alkatok). Kifogásolják, hogy a nagy hollywoodi mesekészítő filmgyárnak egyetlen túlsúlyos hősnője sincs. Nem csoda hát, hogy a kislányok a maguknak választott mesebeli példaképekhez szeretnének hasonlítani, ami pedig az esetek jelentős többségében teljességgel lehetetlennek bizonyul. Így már korán megjelennek a testképzavar tünetei, az elégedetlenség a saját kinézettel és a folyamatos fogyókúrázásra való hajlam.

A szülőknek, pláne az apáknak a tudományos élet nem sokat segít. Miközben számtalan felmérés támasztja alá, hogy az apáknak milyen fontos szerepük van leánygyermekük önbecsülésének kialakulásában, a testképpel kapcsolatos kérdésekről alig születnek tanulmányok. A European Psychiatry című szaklapban 2015-ben publikált kutatás például azt bizonyította be, az édesapák is nagyon sokat segíthetnek gyermekük étkezési zavarainak leküzdésében.

„Apa és lánya kapcsolata egy nagyon szoros és fontos kötődés, ami meghatározza a gyermek későbbi viszonyát a férfiakhoz egész életen át – nyilatkozta a lapnak Emmy Brunner, az étkezési zavarok kezelésével foglalkozó brit Recovery Clinic alapítója és igazgatója. Éppen emiatt a különleges viszony miatt nagyon fontos, hogy az édesapák elfogadják lánygyermekük kinézetét, úgy ahogy van, elég jónak találják a külsejüket, mert ezzel tudnak a legtöbbet segíteni a gyermek későbbi életében.

A lap tippeket is ad a helyes viselkedésre. Azt tanácsolják például, hogy érdemes a dicséret megfogalmazásakor olyan eredményekre összpontosítani, amelyek nem az esztétikum körül forognak. A gyermeket kell dicsérni, nem pedig a kinézetüket. A lapban megszólaló szakértő szerint érdemes nyíltan szóvá tenni a nemek közti megkülönböztetés jeleit akár a ruhaboltban, akár mesék nézése közben. Ez abban segíthet a kislánynak, hogy később ezen sztereotípiák ellen természetes módon tudjon érvelni, és ne a feminizmusban találja meg a boldogulás egyetlen lehetőségét. „Érdemes a szellemi jóllét és törődés fontosságát hangsúlyozni, szemben a fizikai megjelenés tökéletességével” – mondja Emmy Brunner, aki szerint fontosabb a kiegyensúlyozottságot előtérbe helyezni a testi tökéletesség hajszolása helyett. Éppen ezért példát is kell mutatni.

Bármennyire is tisztában van egy édesapa azzal, hogy személy szerint neki milyen testi hibái vannak, nem érdemes azt folyamatosan hangoztatnia. Hiába próbálja valaki folyton azzal vigasztalni nem modell alkatúnak született lányát, hogy neki is vannak fizikai hibái, bizonyítandó, senki sem tökéletes, ez igazán nem célravezető. Azonban ha azt látja a kislány, hogy az édesanya és az édesapa is úgy fogadja el önmagát, ahogy vannak, a mintakövetés miatt kevésbé érez majd késztetést a hibák eltakarására, egyszerűen elfogadja magát ő is. És ha már a szülők élete szóba került: a lapban megjegyzik azt is, nagyon rossz az üzenete, pláne a hatása, ha anya és apa folyamatosan diétázik, fogyókúrázik. A kitartásnak és az ember feletti küzdelemnek van persze némi pozitív hatása is, azonban többet árt a kicsinek, mint amennyit használ.

A cikk ITT folytatódik.